Volledig scherm
Afvalverwerker Avri regelt in onder meer West Betuwe het ophalen van vuilnis. © Eveline Van Elk

West Betuwe bezorgd om plan Avri: ‘Zelf oud papier ophalen gaat ten koste van de verenigingen’

De gemeenteraad van West Betuwe is boos op het plan van afvalverwerker Avri om zelf oud papier op te gaan halen. Dat scheelt 700.000 euro, maar gaat volgens de raad ten koste van scholen, kerken en verenigingen die het nu verzorgen.

Voor verenigingen levert de inzameling van het oud papier flink wat geld op. Geld dat zij nodig hebben, waarschuwden verschillende politieke partijen in de raad van West Betuwe.

,,Als deze inkomsten wegvallen, dan hebben de betrokken clubs en kerken een fors gat in de begroting’’, zegt Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang (LLB). Het gaat niet om ‘een zakcentje’, benadrukte Fred Temminck van de Christen Unie. ,,Het gaat om forse bedragen. Wij moeten staan voor onze verenigingen.’’

Nuttige activiteit

Maar behalve de financiën zijn er meer zorgen bij de gemeenteraad. ,,Het gaat over meer dan geld’’, zegt Adriaan Hakkert van het CDA. ,,Het ophalen van oud papier is een nuttige activiteit die je samen doet en die zorgt voor verbinding in de dorpen.’’

Binnen de clubs en kerken wordt er dan ook emotioneel gereageerd op het plan van de Avri om het oud papier voortaan zelf te regelen. ,,Ze hebben ons oud papier afgepakt. Zo voelt dat voor verenigingen’’, zegt Ashley Karsemeijer (D66). ,,Sommige verenigingen regelen dit al sinds de jaren 80 en missen de erkenning hiervoor.’’

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Dreamstime

Gevoelig

Lourens van Bruchem (SGP) spreekt van een ‘gevoelig onderwerp’. ,,Het gaat ook om saamhorigheid, verenigingen die samen iets doen voor de gemeente.’’ Hans Daudeij van Dorpsbelangen merkte op dat de Avri al sinds 2011 probeert om de afvalinzameling over te hevelen om op die manier geld te kunnen besparen.

De Avri is een gemeenschappelijke regeling waarin West Betuwe met andere gemeenten samenwerkt. Op die manier kunnen veel zaken goedkoper worden gerealiseerd. Wethouder Govert van Bezooijen zit namens West Betuwe in het bestuur van de Avri. Hij benadrukt dat aan andere gemeenten heel duidelijk kenbaar is gemaakt hoe West Betuwe over de oud papier-kwestie denkt.

Alternatieven

Quote

Het gaat ook om saamhorig­heid, verenigin­gen die samen iets doen voor de gemeente

Lourens van Bruchem

,,Het standpunt is duidelijk, maar wij zijn maar één van de acht gemeenten bij Avri. Dat betekent dat wij daar niet een meerderheid zijn.’’ Volgens Van Bezooijen is afgesproken om de huidige regelingen nog een jaar te laten bestaan en is nog allerminst zeker dat de huidige oud papier-constructie verdwijnt.

,,Maar als die al weg zou gaan, dan wordt er gezocht naar alternatieven om de verenigingen te compenseren. Dat is de inzet van meerdere gemeenten.’’ Hoe die compensatie er dan precies uit komt te zien, is nog niet bekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland