Volledig scherm
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet in bijzijn van waterschap Rivierenland onderzoek naar grondvervuiling bij het nieuw te bouwen deel van de golfbaan The Dutch in Spijk, in augustus 2019. © AD

West Betuwe eist 10.000 euro om golfbaan Spijk

West Betuwe wil tienduizend euro zien van het bedrijf Sent One uit Spijk. De gemeente vindt dat de aannemer en golfclub The Dutch niet genoeg doen om de vervuiling van de grond in Spijk aan te pakken.

Eerder werd al duidelijk dat West Betuwe een last onder dwangsom had opgelegd, maar hoe hoog die is, was toen nog niet bekend. Inmiddels is ook duidelijk dat Sent One het er niet bij laat zitten. De Raad van State buigt zich komende week over de kwestie. De last onder dwangsom bestaat uit vijf keer tweeduizend euro. 

The Dutch in Spijk wil tegenover de huidige golfbaan een nieuwe baan aanleggen. Die wordt omgeven door een geluidswal. De aanleg van de geluidswal - en daarmee de rest van de golfbaan - ligt echter al stil sinds maart. De gemeente legde het werk stil omdat de staalslakken (een restproduct van staalproductie) die gebruikt zijn als vulling van de geluidswal, de bodem en het grond- en slootwater zouden vervuilen. 

Brief voor omwonenden

Om verspreiding te voorkomen, moet Sent One al het regenwater opvangen en opgeslagen houden. Sent One liet eerder al weten dat dat wel degelijk gebeurt, maar de gemeente en de Omgevingsdienst Rivierenland zijn het niet eens met de wijze waarop. Ook stelt West Betuwe dat The Dutch en Sent One de grond moeten (laten) saneren. West Betuwe: ‘Tot op heden hebben de partijen geen overtuigend plan van aanpak opgesteld om de verontreiniging te verhelpen.’

Doordat de staalslakken er nog steeds liggen, is de vervuiling volgens West Betuwe inmiddels dieper de grond in gezakt. Binnenkort krijgen omwonenden een brief over de stand van zaken. Vooralsnog geldt nog steeds het advies om binnen het door het waterschap afgedamde gebied geen vee te laten grazen of drinken.

Rivierenland