Volledig scherm
Een restafvalcontainer van Avri (STOCK) © Bertjan Kers/BD

West Betuwe gaat niet op zoek naar goedkoper alternatief voor Avri

GELDERMALSEN - Er wordt veel gemopperd op afvalverwerker Avri. Maar de gemeente West Betuwe gaat niet onderzoeken of de afvaltarieven elders omlaag zouden kunnen. Eerder werd daar wel op gezinspeeld.

De tarieven die Avri hanteert voor de afvalverwerking in Rivierenland lagen in 2017 zo'n 20 procent lager dan elders. De gemeenteraad van West Betuwe ziet daarom af van een onderzoek of de afvalverwerking elders goedkoper kan.

Eerder drong de gemeenteraad nog aan om na te gaan of het zinvol is om zo'n vergelijkend onderzoek in gang te zetten. Het college heeft ernaar gekeken en adviseerde de gemeenteraad om er van af te zien. 

Uit de Avri betekent flinke boete

Daar zijn twee redenen voor: allereerst is uit een landelijk onderzoek gebleken dat de Avri gemiddeld zo’n 20 procent lager zit met haar afvaltarieven dan landelijk gebruikelijk is. En bovendien zou het de gemeente West Betuwe heel veel geld kosten om uit de Avri te treden. Daar staat een flinke boete op.

Daar komt nog bij dat Avri inmiddels zoveel verschillende taken voor de gemeenten uitvoert dat het lastig is om een ander bedrijf te vinden dat dezelfde taken kan uitvoeren. Vergelijken is dus moeilijk. 

Elke twee jaar een vergelijkend onderzoek

Ook is het zo dat er landelijk elke twee jaar een vergelijkend onderzoek gehouden wordt. En het levert de gemeente West Betuwe dus, zonder dat het er zelf voor hoeft te betalen, vergelijkingsmateriaal op. Een eigen onderzoek zou tot 56.000 euro kunnen kosten.

De gemeenteraad besloot daarom in meerderheid om af te zien van een eigen onderzoek. Alleen Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe en Verenigd West Betuwe hadden graag een onderzoek in eigen beheer gehouden om Avri zo kritisch te blijven volgen. Maar ze kregen daarvoor onvoldoende steun in de gemeenteraad. 

Kritiek van inwoners op de Avri

De Avri krijgt nogal wat kritiek van inwoners vanwege de recente wijzigingen in de manier waarop afval wordt ingezameld. De tarieven zijn ook omhoog gegaan, maar dat geldt ook voor de tarieven bij andere afvalverwerkers in Nederland. 

Medio 2020 wordt uit het jaarlijkse onderzoeken bekend of Avri nog steeds 20 procent goedkoper is dan het landelijk gemiddelde. West Betuwe wacht de uitkomsten daarvan nu dus af.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland