Volledig scherm
Ook in Eindhoven krijgen inwoners het advies om de ‘klep van de wc’ dicht te doen als het riool gereinigd wordt. © ED

West Betuwe laat riool inspecteren

GELDERMALSEN - Inwoners van West Betuwe die deze dagen een bedrijfswagen van Jansen Rioolreiniging in hun straat zien staan, doen er goed aan niet alleen het toiletdeksel te laten zakken, maar er ook iets zwaars op te leggen.

 De aannemer uit Hardinxveld-Giessendam inspecteert in februari de hoofdriolering in de nieuwe fusiegemeente. Het reinigen van de strengen (de verbindingen tussen de putten) kan stank- of wateroverlast veroorzaken. In voorkomend gevallen ligt de overlast bij de zogenaamde sifons in de woningen die door luchtdrukverschillen leeggezogen kunnen worden. Daardoor ontstaat een open verbinding met het riool. Wie te laat is met het deksel te laten zakken, doet er goed aan het toilet een paar keer door te spoelen en andere kranen open te zetten. Dat is volgens Jansen Rioolreiniging de beste manier om rioollucht te verdrijven.

Volgens een woordvoerder zijn medewerkers van het bedrijf de hele maand in touw in West Betuwe. ,,In verschillende wijken inspecteren we 21 kilometer riool. We redden 750 meter op een dag. Eind februari moeten we klaar zijn.’’ Gemeenten laten doorgaans het riool een keer in de tien jaar inspecteren en reinigen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kritiek op plan opheffen boemeltrein tussen Elst en Geldermalsen
    update

    Kritiek op plan opheffen boemel­trein tussen Elst en Geldermal­sen

    GELDERMALSEN / TIEL / ELST- Het plan om de treinverbinding tussen Geldermalsen, Tiel en Elst mogelijk op te heffen en te vervangen door een busbaan kan op kritiek rekenen. De Socialistische Partij in Provinciale Staten noemt het ‘een belachelijk idee’ om een treinverbinding te schrappen in een regio waar het verkeer dagelijks stil staat in files. Bij de gemeente Tiel en reizigersvereniging Rover heerst vooral scepsis.

Rivierenland