Volledig scherm
Tour de Waal; oranje linten in de uiterwaarden © Cor de Kock

West Betuwe loopt warm voor herdenking 75 jaar vrijheid

GELDERMALSEN - De herdenking van 75 jaar vrijheid gaat in mei niet ongemerkt aan de gemeente West Betuwe voorbij. In liefst 15 van de 26 dorpen en steden zijn herdenkingen en evenementen waar het einde van de tweede wereldoorlog in Nederland gevierd wordt.

Liefst 75 mensen van 30 verenigingen kwamen deze week naar een bijeenkomst in het gemeentehuis in Geldermalsen, om de activiteiten op elkaar af te stemmen. Er zijn plannen voor concerten, theatervoorstellingen, exposities, fietsroutes en presentaties van ooggetuigen van 75 jaar geleden. Ook is het de bedoeling om het Bevrijdingsvuur door estafettelopers op te halen uit Wageningen. Wethouder Rutger van Stappershoef: ,,Ik ben ervan overtuigd dat deze avond een vliegwieleffect zal hebben en dat er zich nog veel meer initiatieven gaan aandienen. Dit project van samen herdenken en vieren is een prachtig middel voor het bevorderen van het saamhorigheidsgevoel in onze nieuwe gemeente.’’

Tour de Waal

Er is de laatste jaren in West Betuwe steeds meer aandacht voor oorlogsgeschiedenis. Tour de Waal, dat loopt van Tiel tot Vuren, is uitgegroeid tot het grootste publieksevenement met optredens, fiets- en vaartochten en voedseldroppings. Het is het geesteskind van wijlen Joyce Bloem uit Tuil.  Het WO2 & Vliegeniersmuseum in Fort Vuren trekt steeds meer publiek. 

Bevrijdingskrant

De gemeente beschikt over een budget waarop de lokale organisatoren een beroep kunnen doen. Plannen kunnen met een begroting  nog tot 4 december worden ingediend. Er komt een speciale krant waarin West Betuwe alle herdenkingsactiviteiten gaat bundelen.

Rivierenland