Volledig scherm
In De Pluk wordt dinsdag gesproken over laaggeletterdheid © William Hoogteyling

West Betuwe wil dat meer inwoners kunnen lezen en schrijven

GELDERMALSEN - Laaggeletterdheid, onvoldoende kunnen lezen en schrijven, is een probleem dat ook in de gemeente West Betuwe nadrukkelijk speelt. Vandaar dat de gemeenteraad daar dinsdag 21 januari een hele avond aan wijdt.

In De Pluk in Geldermalsen krijgen de gemeenteraadsleden meer informatie over laaggeletterdheid en de rol die de gemeente daarin kan spelen. In Nederland alleen al zijn twee tot drie miljoen mensen laaggeletterd. 

In de provincie Gelderland heeft tien procent van de inwoners moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en er is geen aanleiding om te veronderstellen dat West Betuwe beter scoort. Vaak hebben mensen die slecht kunnen lezen of schrijven ook moeite met digitale vaardigheden. En dat maakt het lastig om mee te doen in de samenleving.

Voorlezen

Het doel van de raadsavond is om te bespreken wat de gemeente West Betuwe daar aan zou kunnen doen. Laaggeletterden zelf en vertegenwoordigers van de Bibliotheek, het Digi-Taalhuis en Stichting Lezen en Schrijven delen tijdens de avond hun persoonlijke ervaringen met de raadsleden en andere aanwezigen. 

Bijvoorbeeld als het gaat om het invullen van formulieren of het kunnen voorlezen aan (klein)kinderen. En het belemmert mensen om werk te vinden. Alleen al het solliciteren is een drempel van formaat. Ook wordt bij de raadsleden nagevraagd welke rol zij zien voor de gemeente West Betuwe om de laaggeletterdheid terug te dringen. 

Digi-Taalhuis

West Betuwe stelde eerder al 20.000 euro per jaar beschikbaar om het Digi Taalhuis, dat laaggeletterden wegwijs kan maken in de digitale wereld,  in ieder geval tot het jaar 2022 te ondersteunen. De bijeenkomst in De Pluk begint dinsdagavond om 20.00 uur. Het is een openbare bijeenkomst dus iedereen is welkom.

Rivierenland