Volledig scherm
Ashley Karsemeijer © William Hoogteyling

West Betuwe wil meer toegankelijke openbare toiletten

GELDERMALSEN - Bij evenementen moeten goed toegankelijke openbare toiletten komen. En bij de herontwikkeling van de jachthaven in Geldermalsen moet er ook zo'n voorziening komen.

De gemeenteraad stemde donderdagavond in meerderheid in met een motie van Ashley Karsemeijer (D66). Het ontbreken van voldoende toegankelijke openbare toiletten is voor veel inwoners een forse drempel  om de deur uit te gaan. Ook is het slecht voor de gezondheid omdat mensen dan besluiten om te weinig te gaan drinken of de plas te lang op te houden. 

500 meter lopen

West Betuwe doet nu mee aan de toiletnorm van de  Maag Lever Darm Stichting: een maximale afstand van 500 meter waarbinnen men in centra, parken en recreatiegebieden een toegankelijk toilet zou moeten kunnen bereiken. 

Stationstoilet

Karsemeijer: ,,Er zijn wel openbaar toegankelijke toiletten via de HogeNood App te vinden, maar afgezien van het stationstoilet in Geldermalsen zijn deze niet altijd bereikbaar. Laten we het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke projecten, zoals de jachthaven in Geldermalsen, standaard een ook voor mindervaliden toegankelijk openbaar toilet op te nemen in de plannen.’’ 

En als er evenementen zijn moeten toegankelijke toiletten een voorwaarde zijn voor een vergunning.

Rivierenland