Volledig scherm
Foto ter illustratie. © William Moore

Wethouder West Betuwe niet blij met kritiek over hoge woonlasten

WEST BETUWE - Is West Betuwe een dure gemeente met zijn woonlasten? Ja, vindt de provinciale SP. Wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe denkt daar anders over. Hij vindt het beeld van een dure gemeente onterecht.

West Betuwe is niet gelukkig met het beeld van een dure gemeente zoals dat de afgelopen dagen wordt geschetst. In die gemeente betaalt een huishouden met meerdere personen maar liefst 197 euro meer aan woonlasten per jaar dan het gemiddelde Gelderse gezin. Esther Portegies van de provinciale SP vroeg zich af hoe dit kan. 

Duurder uit door de rioolheffing

Portegies wijt de hoge woonlasten voor de gezinnen uit Regio Rivierenland aan de afvalverwerking en het riool. Gemiddeld betalen gezinnen daar per jaar 44 euro meer voor hun verwerking van afval dan het Gelders gemiddelde. Voor rioolheffing zijn zij gemiddeld 57 euro duurder uit.

Wethouder Govert van Bezooijen vindt het wat te simpel om alleen cijfers met elkaar te vergelijken. ‘Het gaat erom wat daar voor onze inwoners tegenover staat’. Een vergelijking van de meeste lokale lasten laat slechts kleine verschillen zien, aldus de gemeente.  Het grootste verschil betreft de rioolheffing. ‘Logisch wanneer je bedenkt dat we een enorm uitgestrekt gebied omvatten', laat de wethouder weten in een persbericht.

Robuuster rioolstelsel

 Het rioolstelsel moet volgens hem robuuster worden om beter en sneller tijdens piekmomenten grotere hoeveelheden water te kunnen verwerken. ‘We kunnen die problematiek ook naar de toekomst verschuiven, maar daarmee zullen de kosten op dat moment alleen maar nog hoger uitpakken. Het is ook niet verantwoord naar volgende generaties. Het is overigens al jarenlang uitgangspunt dat de kosten van aanleg, beheer en onderhoud van het riool via de rioolheffing worden gecompenseerd.’

De wethouder vindt de opmerkingen van de SP appels met peren vergelijken. Zo wijst hij erop dat de ozb met niet meer dan de inflatiecorrectie wordt verhoogd.

Rivierenland