Volledig scherm
In Varik staan huizen dicht bij de dijk. © William Hoogteyling

Zakt mijn huis scheef? dijkbewoners krijgen meetboutjes in de gevels

TIEL/ WAARDENBURG - Het is de schrik van veel mensen die vlakbij een dijk wonen: wat gebeurt er met mijn huis als ze de dijk gaan versterken? Scheuren de muren of zakken ze scheef? Waterschap Rivierenland gaat daarover persoonlijk overleggen met mensen die bij een te versterken dijk wonen.

Bij diverse panden die binnen vijftig meter van de Waaldijk liggen tussen Tiel en Varik worden in de komende tijd meetboutjes aangebracht. Daarmee kan gevolgd worden of de werkzaamheden aan de dijk gevolgen hebben voor de panden.

Meetboutjes

Bewoners krijgen binnenkort persoonlijk  te horen of er ook in hun woning meetboutjes, zo’n drie of vier per pand, worden bevestigd.

Vorig jaar zijn alle panden, die binnen vijftig meter van de dijk liggen, van buiten gefotografeerd. En ook is er in de archieven gezocht naar de bouwkundige toestand van de panden. 

Aan de hand daarvan, en de aard van de werkzaamheden aan de dijk, wordt in de komende maanden bekeken welke huizen in aanmerking komen voor een uitgebreider onderzoek. In de gevel van die huizen worden dan de drie of vier meetboutjes aangebracht. Die boutjes worden vervolgens elk half jaar gemeten om te zien of de werkzaamheden aan de dijk iets doen met de panden.

Rivierenland