Volledig scherm
De brandweer bij de brandende woonboerderij in Acquoy. © Marco van Deick/Persbureau Heitink

Zorgen om noodhulp op smalle dijken West Betuwe met auto's

ACQUOY - Smalle dijken met geparkeerde auto's kunnen leiden tot onnodige vertraging van brandweer of ambulance bij een noodsituatie. Na een recente brand in Acquoy worden in de gemeenteraad van West Betuwe vragen gesteld over hindernissen en beschikbaarheid van bluswater.

Dorpsbelangen maakt zich zorgen over de veiligheid van dijkwoningen, nadat in november vorig jaar een band uitbrak aan de Lingedijk in Acquoy. Ter plaatse bleek dat er niet genoeg bluswater beschikbaar was en moest uit Hedel een extra pompwagen komen.

Omdat op de toch al smalle dijk auto's geparkeerd stonden, was het voor deze en de overige brandweervoertuigen lastig om snel bij de brand te komen. Bij de brand raakte overigens niemand gewond.

Inventarisatie van bluswater

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waar de brandweer in West Betuwe onder valt, is al langer bezig met het inventariseren van het beschikbare bluswater en het voorkomen van tekorten bij grote branden. Die inventarisatie was al gaande en is niet het gevolg van de brand in Acquoy.

Ook ambulances komen er moeilijk

Dorpsbelangen wijst ook op de hinder van geparkeerde auto's, niet alleen voor de brandweer. 'Ook ambulances ondervinden vaak problemen bij het bereiken van het juiste adres, een probleem dat niet alleen in Acquoy speelt, maar in alle kernen met smalle dijken.'' West Betuwe gaat de situatie nog evalueren, laat het college weten. Aan de hand daarvan zullen er mogelijk maatregelen volgen.

Het probleem van geparkeerde auto's speelt zeker niet alleen in de Linge. Ook langs de Waal zorgt dat soms voor lastige situaties, Herwijnen is een bekende probleemlocatie.

Rivierenland