Volledig scherm
De Zwarte Populier doet mee voor mooiste boom van het jaar. © William Hoogteyling

Zwarte populier Opijnen genomineerd als boom van het jaar

OPIJNEN - Een monumentale Zwarte Populier aan de Waaldijk in Opijnen is genomineerd voor de verkiezing van de Boom van het Jaar 2019. De met kap bedreigde boom is de Gelderse inzending voor de landelijke wedstrijd. Op 17 oktober wordt duidelijk of de populier boom van het jaar is geworden. 

De 112- jarige populier staat aan de Waaldijk in Opijnen. De boom was bijna al gekapt na het hoogwater in 1995 omdat de dijk moest worden versterkt. Bij die operatie zijn veel bomen en dijkhuisjes gesloopt. 

Dankzij een goed gesprek bleef de populier gespaard. Maar opnieuw dreigt kap omdat de dijk weer versterkt wordt. De zwarte populier is ingezonden door Marrigje Scheurwater, wiens vader de boom als zeven jarig jongetje plantte. 

Dorp maakt zich sterk voor behoud boom

Scheurwater maakt zich samen met andere inwoners van het dorp al enige tijd sterk voor behoud van de boom. Zo poogden ze de gemeente West Betuwe in gebreke te stellen, omdat die de boom niet opneemt op een lijst van waardevolle bomen. 

Volledig scherm
Het Actiecomité voor behoud van de populier met tweede van links Marrigje Scheurwater. © Foto Raphael Drent

Probleem is echter dat West Betuwe sinds 1 januari een fusiegemeente is van Neerijnen, Geldermalsen en West Betuwe. De nieuwe gemeente heeft de bomenlijst van de drie afzonderlijke gemeenten nog niet samengevoegd én geen eigen beleid bepaald. En dus kan niemand in de fusiegemeente op dit moment zijn of haar boom laten plaatsen op wat straks een gezamenlijke lijst van monumentale bomen in de drie gemeenten moet zijn.

De verkiezing van de Nederlandse Boom van het Jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds om het belang van bomen onder de aandacht te brengen. Ook omdat er vaak bijzondere, historische en emotionele, verhalen aan verbonden zijn. Stemmen op de Gelderse boom kan tot 16 oktober op www.deboomvanhetjaar.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland