Volledig scherm
De Zwarte Populier bij Opijnen. © William Hoogteyling

Zwarte Populier Opijnen niet mooiste boom van Nederland

OPIJNEN De Heksenboom van Zwarte Kaat in Bladel is uitgeroepen tot Boom van het Jaar. Na een spannende nek-aan-nekrace versloeg de beuk de Rotterdamse Lijnbaanplataan. De Zwarte Populier uit Opijnen eindigde op de derde plek. 

De met kap bedreigde boom was  de Gelderse inzending voor de landelijke wedstrijd.  De 112- jarige populier staat aan de Waaldijk in Opijnen. De boom was bijna al gekapt na het hoogwater in 1995 omdat de dijk moest worden versterkt. Bij die operatie zijn veel bomen en dijkhuisjes gesloopt.

Kap dreigt voor populier. 

Dankzij een goed gesprek bleef de populier gespaard. Maar opnieuw dreigt kap omdat de dijk weer versterkt wordt. De zwarte populier is ingezonden door Marrigje Scheurwater, wiens vader de boom als zeven jarig jongetje plantte. Scheurwater maakt zich samen met andere inwoners van het dorp al enige tijd sterk voor behoud van de boom. 

Boom Bladel was al favoriet

Dat de boom in Opijnen niet ging winnen was al snel duidelijk. De Bomen uit Bladel en uit Rotterdam gingen al geruime tijd ruim aan kop in de publiekswedstrijd. Het was nog behoorlijk spannend in de laatste stemweek. Daarin konden nog wel stemmen worden uitgebracht, maar was niet meer te zien hoeveel elke boom er had. ,,Ja, dat hield de spanning er wel in", zegt regiomanager Jan Rots van de Bosgroep Zuid Nederland. Die organisatie beheert de natuur in het gebied waar de circa 140 jaar oude boom staat. 

De forse Bladelse beukenboom is overigens niet zo simpel te vinden: hij staat op de grens van Landgoed Ten Vorsel, eigendom van de Maatschappij van Welstand.

Volledig scherm
De Heksenboom in Bladel, alias de Knoest van de Kempen, is donderdag tot Boom van het Jaar uitgeroepen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Rivierenland