Volledig scherm
© Beeldbewerking DG

25.000 xtc-pillen tussen de borrelnootjes

UPDATEAPPELTERN/WIJCHEN - Xtc-handel is alomtegenwoordig: de pillen kunnen zomaar in de zak borrelnootjes bij je buurman zitten. Dat blijkt wel uit de aanhouding van de 63-jarige Frans O. en 39-jarige Menno O., vader en zoon, dinsdagmorgen in Appeltern en Wijchen.

De buren van Frans O. omschrijven het gezin als ‘de gewoonste mensen die er bestaan’. Maar bij de mannen thuis vond de politie zo’n 25.000 xtc-pillen die het tweetal op het Darkweb - een afgeschermd deel van het internet - verkocht en per post naar afnemers in het buitenland stuurde. Behalve een berg pillen vond de politie een stapel borrelnootjes en snoepgoed: de verpakkingen daarvan werden gebruikt om de drugs zo onopvallend mogelijk te versturen. De straatwaarde van de xtc-pillen bedraagt zo’n 125.000 euro.

Pakkans is klein

De post is een populaire manier om drugs te versturen. De pakkans is klein, geeft de politie toe. In de postsorteercentra wordt maar een klein deel van de brieven en dozen gecontroleerd op verdachte inhoud. Alleen bij concrete aanwijzingen of een toevallige steekproef haalt het gespecialiseerde Post Interventie Team weleens verboden middelen boven water. Dat politieteam is drie jaar geleden in het leven geroepen om meer illegale post te onderscheppen. Alle pakketjes controleren is ondoenlijk.

De xtc-handel is in Nederland een miljardenindustrie. De Nederlandse pillen duiken in de hele wereld op. ,,Op het gebied van xtc-productie is Nederland nummer één”, aldus de politiewoordvoerder. Dat heeft onder meer te maken met de prijs. ,,Een pilletje kost hier 5 euro, in Australië is dat zo’n 18 à 19 euro.’'

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De vangst © Politie

Legoblokjes

Volledig scherm
De noten © Politie

De vader en zoon uit Beuningen en Wijchen verstopten de pillen tussen snoep en borrelnoten. De politie komt vaker creatieve verstopplekken tegen. ,,Bijvoorbeeld door het gebruik van potten pindakaas. Of door legoblokjes te vullen met drugs. Het verhullen van drugs met verpakkingen van snoep en borrelnootjes, waren we nog niet eerder tegengekomen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal