Volledig scherm
Ondanks veel verzet doet ook West Maas en Waal nu toch mee: restafval moet vanaf volgend jaar worden weggebracht.

Afvalbeleid Avri komt er, ook West Maas en Waal tekent bij het kruisje

BENEDEN-LEEUWEN - Het nieuwe afvalbeleid gaat er komen, ook in West Maas en Waal. De gemeenteraad legt zich er toch bij neer en tekent volgende week gewoon bij het kruisje. Zoveel werd donderdagavond duidelijk bij een extra bijeenkomst van de raadsleden.

De woede die sommige raadsleden vorige week nog uitten, lijkt na een week bekoeld tot berusting. Over uittreden uit Avri had niemand het meer. Die berusting werd ook ingegeven doordat het prijskaartje van een jaartje uitstel 185.000 euro bedraagt. Afstel, en dus feitelijk breken met de Avri, kost waarschijnlijk miljoenen.

Vertrouwen

Het vertrouwen in de afvalverwerker is wel verdwenen. ,,Hoe krijgen we dat terug", vroeg Ellen Jagtenberg (VVD) zich af. ,,Daar gaat het om draaien de komende jaren", beaamde wethouder Ton de Vree. Hij beloofde zich bij het Avri-bestuur te gaan inzetten voor meer flexibiliteit. ,,Dat moet ook leren luisteren naar gemeenten die in de minderheid zijn."

Een dag eerder nam de gemeenteraad van Tiel, medestander van West Maas en Waal in deze discussie, al een vergelijkbaar besluit. Het nieuwe beleid betekent dat restafval door de burger zelf naar een centraal inzamelpunt moet worden weggebracht, terwijl al het recyclebare afval wel aan de deur wordt opgehaald. Die werkwijze moet tot minder restafval leiden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal