Volledig scherm
De kermis in Alphen in 2017 © Eveline Van Elk

Alphen heeft een zwevende kermis

ALPHEN - Alphen heeft geen zwierende maar een zwevende kermis. Al jaren ergeren sommige dorpelingen zich aan de steeds verschuivende kermisdatum. Ook dit jaar is het het weer anders: de kermis is nu in het weekend van 22 en 23 september.

In 2016 ging het voor het eerst 'mis'. Toen stonden er eind mei ineens kermiswagens op het Alphense dorpsplein. De kermisklanten waren twee maanden te vroeg. Bijna niemand wist dat de kermis was vervroegd. Het dorp was niet blij. En ook wethouder Sander Bos werd verrast. 

Zwevende weekenden

Vorig jaar schuurde het weer. Toen was de Alphense kermis terug in zijn vaste weekend,  het laatste weekend van juli: 29 juli tot en met 1 augustus. Maar  de gemeente West Maas en Waal kondigde abusievelijk aan dat de kermis van 22 tot en met 25 juli plaats zou vinden.

En nu dus is de kermis twee maanden later dan normaal gesproken. De reden?  Kermisexploitant en oliebollenkraamhouder Rob de Weijer zegt dat het misschien wel de laatste poging is om de Alphense kermis overeind te houden. De afgelopen twee jaar hebben hij en zijn collega's geld toe moeten leggen op de Alphense kermis, zegt De Weijer. ,,Het viel erg tegen. We hopen het met de datum eind weekend september weer rendabel te maken. Dan zijn de mensen thuis en niet op vakantie.''

Overleg met SLAG

De Weijer zegt overleg te hebben gehad met stichting SLAG, het dorpsplatform van Alphen. ,,Maar daar kwam niets uit.'' Jorie van Beuningen van SLAG bevestigt dat gesprek. ,,Wij willen de kermis graag behouden en we willen ook iets voor de exploitanten betekenen. Iets erbij organiseren in 2019 of 2020. Wat dat wordt, weten we nog niet.'' SLAG heeft een speciale kermiswerkgroep opgericht die zich daarover buigt.

De Weijer zegt dat het in 2016 de bedoeling was dat de kermis vergezeld zou gaan van een braderie. ,,Dat zouden we samen met de voetbalclub doen. Maar die ging vervolgens op kamp.''

September kermismaand

Ooit was september de kermismaand voor Alphen. Halverwege de negentiende eeuw werd dat ingesteld, heeft de Historische Werkgroep Alphen aan de Maas (WHAM) uitgezocht. De kermisdatum hield verband met de sterfdatum van de Heilige Lambertus, de patroonheilige van de parochie Alphen.

Probleem was dat Lambertus ook patroonheilige van de kerk in Maasbommel is. Dus hadden de buurdorpen in hetzelfde weekend kermis. De Alphense kermis is vervolgens verplaatst naar eind juli. En sinds zo lang de huidige bewoners zich kunnen herinneren was het laatste weekend van juli de tijd om de voetjes van de vloer te gooien. Tot in 2016.

Ideeën die al bij SLAG binnenkwamen: de kermis verplaatsen, bijvoorbeeld naar het dorpshuis of het café of het houden van een nostalgische kermis. West Maas en Waal kon nog geen reactie geven op de nieuwe ontwikkelingen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal