Volledig scherm
Meer ritten in West Maas en Waal, maar ook vaker te laat. © Rijnhout Media

Ambulance vaker te laat vorig jaar in West Maas en Waal

BENEDEN-LEEUWEN/BEUNINGEN/DRUTEN/WIJCHEN - Het aantal ambulances dat niet binnen de kwartiernorm bij een incident kon komen, is in West Maas en Waal afgelopen jaar flink toegenomen: 51 keer was de ambulance bij spoedritten te laat, tegenover 34 keer in 2017. 

Daarmee is het percentage ‘op tijd als elke seconde telt’ in West Maas en Waal gezakt van 92 naar 89 procent. Ook in de jaren ervoor kalfde het percentage steeds iets verder af: in 2014 reed 94 procent van de ambulances er nog op tijd. Eén op de negen kwam vorig jaar te laat. 

Verpleegkundige

In totaal werd de regionale ambulance vorig jaar 461 keer opgeroepen. De reden van het te laat komen moet gezocht worden in de toename van het totale aantal spoedritten, want in 2017 waren dat er 398; een stijging van 13 procent. Daarnaast wonen ouderen langer thuis en moet bij medische nood dus eerder externe hulp worden gezocht. Oftewel: vaker de ambulance dan de verpleegkundige in een verpleeghuis. 

De regionale ambulancedienst heeft vanwege de relatief grote stijging van het aantal spoedritten in de regio Gelderland-Zuid in de loop van vorig jaar meer mankracht en materieel gekregen. Daarom is er goede hoop dat de punctualiteit van de ambulanceritten dit jaar weer omhoog gaat. 

Beuningen nog forser

In de gemeente Beuningen steeg afgelopen jaar het aantal spoedritten nog forser: met 16 procent, wat in absolute aantallen 700 inzetten betekende. Toch lukte het de ambulancediensten om het aantal ritten dat binnen de 15-minutennorm werd gereden te laten toenemen: van 94 naar 97 procent. In Druten bleef de punctualiteit afgelopen jaar gelijk aan die van 2017 - 92 procent - en in Wijchen nam die iets af: van 97 naar 96 procent. In Wijchen nam het totaalaantal spoedritten met 7,5 procent toe tot 1027 stuks. In Druten nam dat percentage opvallend genoeg iets af: met 1,5 procent tot 462. 

Al vijf jaar

Bijzonder: als gekeken wordt naar de toename van het aantal spoedritten over de afgelopen vijf jaar, springen wederom West Maas en Waal en Beuningen eruit. Daar steeg het aantal uitrukken met respectievelijk 38,4 en 40,6 procent. Terwijl in Wijchen en Druten de rittentoename sinds 2014 beperkt bleef tot 21,7 en 12,4 procent. Een oorzaak voor de wisselende stijgingspercentages is niet te noemen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal