Deze vuilcontainer werkte tijdelijk niet en daarom konden inwoners gratis restafval wegbrengen.
Volledig scherm
Deze vuilcontainer werkte tijdelijk niet en daarom konden inwoners gratis restafval wegbrengen. © Foto Raphael Drent

Avri: minder vuilniszakken naast containers

BENEDEN-LEEUWEN - Het aantal vuilniszakken dat inwoners van Rivierenland naast de ondergrondse containers plaatsen, neemt af. Van 525 ‘bijplaatsingen’ in juli naar 245 in augustus. Dat meldt afvalophaler Avri. 

Begin juli ging het nieuwe afvalsysteem van start in de acht Avri-gemeenten, waar West Maas en Waal er één van is. De grootste verandering is dat bewoners hun restafval voortaan moeten wegbrengen naar de ondergrondse containers die in de dorpen staan. 

Piek in juli

Veel inwoners waren bang dat er vuilniszakken naast die afvalbakken zouden worden neergezet. Die grote vervuiling bleef uit, aldus Avri. ‘In juli was er wel een flinke piek aan bijplaatsingen.’ Het ging die maand om 525 zakken. In augustus waren dat er ongeveer de helft: 245. De afvalophaler verwacht dat dit aantal de komende maanden nog minder wordt.

De nieuwe manier van inzamelen was volgens Avri niet alleen wennen voor de inwoners, maar ook voor de medewerkers. Omdat er veel routes voor het ophalen van papier, plastic en gft zijn veranderd, zouden de vuilnismannen wel eens een straat overslaan. Die weg wordt dan, zo belooft Avri, zo snel mogelijk nagereden. 

Bak omruilen

Inwoners die nu nog een kleine container (van 140 liter) hebben voor plasticverpakkingen en drinkpakken, kunnen deze bak gratis omruilen voor een exemplaar van 240 liter. Die ruilperiode loopt tot eind van dit jaar. Veel inwoners zouden inmiddels al een grotere container hebben aangevraagd, 

In de beginperiode werkten nog niet alle ondergrondse containers even goed. De grootste problemen waren, aldus Avri, binnen vijf weken opgelost. 

Doel: 75 kilo restafval

Door de invoering van het nieuwe afvalsysteem hoopt Avri in 2020 nog maar 75 kilo restafval per inwoner per jaar over te houden.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal