Volledig scherm
Blauwalg © Waterschap Aa en Maas

Blauwalg heeft nu ook de Maas in de houdgreep: 'Dus blijf uit het water'

HEUMEN/ MAASBOMMEL - Het Waterschap Rivierenland waarschuwt voor blauwalg in de Maas. Bij het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena waar het waterschap water inlaat vanuit de Maas komt volgens het waterschap extreem veel blauwalg in het oppervlaktewater voor. 

Dat blauwalg zich ontwikkelt in een rivier is uitzonderlijk, laat het waterschap weten. ,,We zien ieder jaar blauwalg, maar dan in stilstaand water’’, aldus een woordvoerster. 

,,Dat blauwalg zich nu heeft kunnen ontwikkelen in een rivier is een bijzondere situatie. Blijkbaar is er te weinig doorstroming geweest, in combinatie met de hoge temperaturen.’’

Olieachtige laag

Blauwalg is een bacterie. Sommige soorten kunnen giftige stoffen produceren. Als mensen of dieren ermee in aanraking komen, kunnen klachten ontstaan als irritaties aan ogen of huid, hoofdpijn, maag- en darmklachten. Blauwalg is vaak als een olieachtige laag zichtbaar, maar is niet in alle gevallen te zien.

Het waterschap adviseert daarom om in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena contact met oppervlaktewater, zoals pootje baden, gewassen besproeien of honden laten zwemmen,  te vermijden. En alleen te zwemmen op plekken die veilig zijn verklaard. Informatie hierover is te vinden op zwemwater.nl.

Quote

Blijkbaar is er te weinig doorstro­ming geweest

Woordvoerder Waterschap Rivierenland

Concentraties

Op dit moment analyseert het  waterschap hoe hoog de concentraties van de blauwalg zijn en om welke locaties het specifiek gaat. Verder wordt gekeken naar maatregelen om de blauwalg zo snel mogelijk uit het oppervlaktewater te verwijderen. Ook is onderzoek nodig om de gevolgen voor mensen, dieren en gewassen in beeld te krijgen. Het waterschap sluit niet uit dat op korte termijn aanvullende maatregelen nodig zijn. 

Om verdere verspreiding tegen te gaan heeft het waterschap de inlaatsluizen bij de Maas zo afgesteld dat de blauwalg zo min mogelijk het gebied in komt.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal