Volledig scherm
Camping Het Groene Eiland. Bij het ingesloten strand linksboven is blauwalg geconstateerd. © Gerard Verschooten

Blauwalg: niet zwemmen op het drukste strandje van Het Groene Eiland

APPELTERN - De provincie Gelderland raadt het iedereen af om te zwemmen in het water van het westelijke strand van camping Het Groene Eiland in Appeltern. In het water is blauwalg geconstateerd. Die bacterie kan verschillende lichamelijke klachten veroorzaken.

De waarschuwing komt op een vervelend moment: juist nu lopen de temperaturen weer op. Komend weekend wordt het weer zelfs weer echt zomers. Een meevaller voor veel zwemmers in de regio is dat de andere blauwalgmeldingen in de regio zijn ingetrokken. In de zomervakantie golden er nog waarschuwingen voor camping De Schans in Alphen, het Wijchens Meer en de Loonse Waard.

Ingetrokken

Het Groene Eiland ligt in recreatiegebied De Gouden Ham. Daar golden eerder deze zomer op twee andere stranden waarschuwingen. Op die plekken, de Maaslanden en het Hanzeland, is de waarschuwing ingetrokken.

Eigenaar Adri van Ooijen van Het Groene Eiland is blij dat hij twéé stranden heeft, zodat zijn gasten kunnen uitwijken. De stranden, en dan vooral het nu getroffen gebied langs de ‘baai’, zijn ook populair bij niet-campinggasten. Gasten worden op informatieborden over de zwemsituatie geïnformeerd.

Afvoer

Van Ooijen hoopt dat De Gouden Ham in de toekomst een rol krijgt bij de afvoer van hoogstaand Maaswater. Blauwalg gedijt namelijk goed in stilstaand water. Aan beide kanten van de Maas worden, onder de noemer Meanderende Maas, plannen gesmeed om de doorstroming van het rivierwater te bevorderen.

Ondertussen neemt campinghouder Van Ooijen de situatie zoals hij is. ,,Ik ben blij dat de kwaliteit van het water steeds goed wordt gecontroleerd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal