Volledig scherm
PREMIUM
Tijdens de avondoptocht in Boven-Leeuwen zijn de carnavalswagens altijd verlicht. © David van Haren

Carnavalsverenigingen luiden noodklok: geluidsoverlast móet stoppen

BENEDEN-LEEUWEN / DRUTEN - Geluidsoverlast is al jaren een groot probleem tijdens de Maas en Waalse carnavalsoptochten. Als het zo doorgaat, zien sommige verenigingen geen andere oplossing meer dan met hun optocht te stoppen. Dat willen ze niet. Door nu (hun kant van) het verhaal te doen, hopen ze ‘overlastgevers’ te laten inzien wat ze teweeg brengen.    

Scheuren in de muren van een woning, veroorzaakt door de harde muziek. Enkel glas dat staat ‘te klapperen’ als herriewagens langsrijden. Dan hebben we het nog niet over de last die aanwonenden en hun (huis)dieren ervaren.

Door het hevige geluid en licht worden de koeien van de Maas en Waalse boeren tijdens de carnavalsoptocht helemaal dol. Ze raken zo van streek dat ze zelfs even geen melk meer produceren. Met als gevolg dat de veehouder inkomsten misloopt.

,,Als je hoort wat het met de dieren en dus ook met de boeren doet, dat is niet normaal. Ik werd er stil van toen een boer ons erover vertelde", zegt een lid van carnavalsvereniging De Braoiers uit Beneden-Leeuwen. 

Quote

Het is echt niet leuk om te moeten zeggen dat het volume omlaag moet. Op een gegeven moment staan er dertig ontevreden jongeren om je heen

Vrijwilliger, CV De Roefelbus
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal