Het schip Allegonda is donderdagmiddag bezig met storten van een lading in de waterplas van Over de Maas.
Volledig scherm
PREMIUM
Het schip Allegonda is donderdagmiddag bezig met storten van een lading in de waterplas van Over de Maas. © Koen Verheijden

Commotie over stort granuliet in natuurplas Alphen, GroenLinks dringt aan op hoorzitting

ALPHEN/ DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering over de stort van honderdduizenden tonnen granuliet in waterplas Over de Maas. Ook de rol van Rijkswaterstaat hierbij staat ter discussie. De commotie, ook in de regio, is groot.

Sinds november zijn talloze scheepsladingen granuliet gestort in de waterplas van zandwinlocatie Over de Maas bij Alphen. Uit een reportage van tv-programma Zembla gisteravond blijkt dat de top van Rijkswaterstaat eigen ambtenaren zwaar onder druk heeft gezet om de stort van het materiaal, dat ontstaat bij het breken en wassen van graniet voor de wegenbouw, mogelijk te maken.

Inmiddels is tussen de 100.00 en 250.000 ton granuliet bij Alphen onder water verdwenen en is er toestemming om door te gaan tot meer dan een half miljoen ton. Het zou gaan om een ernstig milieudelict.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal