Volledig scherm
Marieke van den Boom-Witzel leverde stevige kritiek aan het adres van haar partij. © Koen Verheijden

De FD wil minder één machtsblok zijn en meer discussie in de raad

BENEDEN-LEEUWEN - De Federatie Dorpslijsten in de gemeenteraad van West Maas en  Waal zou minder als één blok moeten opereren en moeten zorgen voor meer debat in de raad. Dat zegt fractievoorzitter Ronald Orlemans, in reactie op kritiek van het opgestapte raadslid Marieke van den Boom-Witzel in de Gelderlander.

Ze deelde bij  haar afscheid een stevige tik uit naar haar partij, de FD. Het zou daar soms meer gaan om de poppetjes, dan om de ideeën. En met haar getalsmatige dominantie zou de fractie (10 van de 17 zetels) elk debat smoren.

Debat

Het is volgens Orlemans inderdaad zo dat er ‘meer politiek wordt bedreven in de partij dan in de gemeenteraad’, zoals Van den Boom stelt: ,,Het is zeker zo dat het debat in onze fractievergaderingen levendiger wordt gevoerd dan in de raadszaal. En natuurlijk worden er daar compromissen gesmeed: ‘Jij krijgt nu dit, maar dan wil ik de volgende keer dat.’ Ik doe mijn best om meer van dat debat in de raadszaal te krijgen. Wat mij betreft hoeft de FD heus niet bij elk onderwerp altijd als één blok te stemmen.”

Dat geldt niet voor elk onderwerp, stelt hij. ,,Maar pak nu zoiets als duurzaamheidsbeleid. Daar zijn de meningen binnen onze fractie ook verdeeld over. Daar zou van mij best ieder zijn eigen stem mogen bepalen.”

Overmacht

Volgens partijvoorzitter Arno van Kruijsbergen is de getalsmatige overmacht van de federatie zeker reden tot enige zorg. ,,Maar dit is hoe de mensen in West Maas en Waal gestemd hebben. Dat kun je ons moeilijk verwijten.”

Het bestuur houdt wel een vinger aan de pols. ,,We zijn nu ruim een jaar bezig sinds we zo groot zijn, dus we kijken hoe dit zich ontwikkelt”, aldus Van Kruijbergen. Volgens hem wordt er niet gesproken over het creëren van een wat losser verband.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal