De overheid die moet vechten tegen... de overheid: ‘Ik sta machteloos, het is ontzéttend frustrerend’

vrijdaginterviewBENEDEN-LEEUWEN - Ans Mol is  ‘ontzettend boos’. De wethouder van de gemeente West Maas en Waal ziet dat er elke dag schepen vol mogelijk vervuilend granuliet in zandplas Over de Maas worden gestort. ,,Maar ik sta machteloos, het is ontzéttend frustrerend.’’

Volledig scherm
Wethouder Ans Mol. © Eveline Van Elk

Ze doet er niet moeilijk over: er zijn tijden dat haar werk als wethouder wat minder spannend is. ,,Dit is leuker dan het standaard werk. Het is voor mij wel een uitdaging om in ieder geval te proberen anderen ervan te overtuigen dat wij gelijk hebben en zij niet.’’ En dat vindt ze leuk.

Drukke tijden
Drukke tijden voor wethouder Ans Mol, sinds vorige week naar buiten kwam dat in ontzandingsplas Over de Maas bij Alphen tegen de wil van ambtenaren van Rijkswaterstaat in granuliet wordt gestort. Het goedje, een slijpsel van graniet vermengd met een chemische stof, wordt gebruikt om de plas minder diep te maken.

Nog als raadslid - ze is pas twee jaar wethouder maar zat daarvoor 16 jaar in de gemeenteraad - stond ze mede aan de basis van een voor Nederland uniek gemeentelijk beleid tégen dergelijke verondiepingen. ,,Dat je dat alleen nog maar mag doen met gebiedseigen grond. Maar we konden het niet meer van toepassing laten zijn op Over de Maas.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal