Volledig scherm
PREMIUM
© Eveline Van Elk

De veerbaas die altijd vrolijk is. Bijna altijd:
‘Ik ben niet graag kwetsbaar, maar het is er wel’

InterviewPaus wilde hij wel worden. Maar ja, de meisjes. Toen werd Peer Witzel maar schipper. In 1988 stond hij voor het eerst aan het roer van een veerpont; het was als thuiskomen.

De Alphense Veerbaas Peer Witzel staat bekend om zijn kenmerkende bakkebaarden, zijn werk als dorpsomroeper en zijn bulderende lach die veelvuldig klinkt. Afgelopen zomer was hij ook het gezicht van de succesvolle acties die veerbazen op de Maas voerden voor betere arbeidsvoorwaarden. Hij deed actief mee aan de taaie onderhandelingen.

Eerst even die bakkebaarden. Die waren dit jaar toch eindelijk weggeschoren?

,,Hahaha. Ja, ze passen goed bij mijn rol als omroeper, maar ze moesten eraf van Anja. Ze maken me ouder dan ik ben, vind ze. Maar ik speel een opa in een film van Lou Kruisbergen. Belt hij me in augustus op dat er een scène over moet, dus liet ik ze weer groeien. Nu laat ik ze nog even doorgroeien, omdat ik in december omroeper ben op een Dickensmarkt in Helmond.”

Dat was nog eens een ander gezicht dat het publiek in de zomer van u zag. Bevalt die serieuze kant u?

,,Ja, toch wel. Ik vind het belangrijk dat je voor jezelf en je collega's opkomt. Als iedereen zijn mening geeft, krijg je een betere wereld. Ik laat me dan ook niet leiden door de mediamakers, en ik volg ook geen Facebook of berichten van WhatsApp. Ik heb niet eens een mobiele telefoon. Dat vond de onderhandelaar van de FNV afgelopen zomer ook heel vervelend. Maar kom, zeg: als je me nodig hebt, ben ik thuis of vind je me op de pont. Toegegeven: ik klaag weleens dat mijn vrouw Anja en de kinderen altijd alles weten en ik niks. Maar uiteindelijk trek ik het er wel uit en weet ik genoeg.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal