Volledig scherm
PREMIUM
De kaart van het Beleg van Zaltbommel (1599) uit de Atlas van Loon. Het zuiden is boven op de kaart. Linksonder bij Heerewaarden (Herwaerden) twee verbindingen tussen de Waal en de Maas. De linker is het Voornse Gat. Ook Fort Voren (Voorne) is zichtbaar. De stervorm een stuk verder naar rechtsboven is Fort Sint Andries. © Atlas van Loon

De Waal en de Maas waren altijd met elkaar verbonden

HEEREWAARDEN - De Waal en de Maas zijn pas ruim honderd jaar van elkaar gescheiden. Daarvoor waren er, bij Heerewaarden, altijd verbindingen. Ze brachten een rijke natuur, maar ook bedreigingen.

Indrukwekkend is de kaart hierboven van het Beleg van Zaltbommel tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in 1599, door de Spanjaard Francisco de Mendoza. We zien de Spaanse en Staatse legers en we zien twee machtige rivieren, de Waal en de Maas. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal