Volledig scherm
Bioloog Verena Stuit bekijkt met de kids wat ze gevangen hebben. © Eveline Van Elk

Deltaplan Alphense Middendam begint met een schepnetje

ALPHEN – Bewoners van de Middendam krijgen straks geen natte voeten meer. Althans, dat is de bedoeling. Het leegvissen van de vijver in de laaggelegen straat vormde donderdag het startschot van een heuse ‘waterfacelift’.

Die kost 2,1 miljoen en duurt tot circa 2022, zegt verantwoordelijk wethouder Ans Mol. Met onder meer het vergroten van duikers, de aanleg van een stuw en vervanging van bestrating door groen, hoopt de gemeente West Maas en Waal extreme wateroverlast zoals in 2015 en 2016 voortaan te voorkomen.

De eerste stap van het project: het vergroten van de vijver aan de Middendam. Die kan straks wel 214.000 liter méér water verwerken dan in de huidige situatie, aldus Mol. Ook wordt de mooie maar agressieve waterteunisbloem, een exoot die andere waterplanten verdringt en de opvangcapaciteit aantast, uit het water en de bodem verwijderd.

Schepnetjes

Voordat het graven kan beginnen, was het eerst tijd om te vissen. Tientallen kinderen gaven gehoor aan de oproep van de wethouder om donderdagmiddag met schepnetjes naar de Middendam te komen en te helpen met het overplaatsen van alle waterdieren – denk aan salamanders, kevers en stekelbaarsjes – naar nabijgelegen sloten.

Ecoloog Verena Stuit uit Den Bosch was aanwezig in Alphen om erop toe te zien dat alles goed ging. „Dit is een leuke manier om kinderen bij zo’n project te betrekken”, vindt Stuit. „Heel leerzaam, zo ontdekken ze hoeveel leven er in het water is.”

-
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal