Volledig scherm
De Terebint in Wamel. © Jan Rikken

Dorpspaspoorten aangepast: geen sloop scholen Wamel en Alphen

BENEDEN-LEEUWEN - De vrees van Wamelnaren en Alphenaren dat hun basisschool in de kleine lettertjes van een gemeenteplan stiekem zou worden opgeofferd, is weggenomen. De gemeenteraad van West Maas en Waal heeft de zogenoemde dorpspaspoorten - waarin de gewraakte passages stonden - in aangepaste vorm vastgesteld. 

De zinnen worden na vele tientallen reacties geschrapt. Het gaat om de Alphense basisschool De Mariënhof en om De Terebint in Wamel. In de oorspronkelijke teksten van de dorpspaspoorten voor deze twee dorpen werd alvast een voorschot genomen op wat er moest gebeuren met de gebouwen zodra de scholen zouden zijn opgeheven. 

Slinks

Ook al stond er bij dat het ‘nu niet aan de orde’ was, inwoners vreesden een self-fulfilling prophecy, of waren bang dat dit een slinkse manier was om via kleine lettertjes een voldongen feit te creëren. Volgens de prognoses van het Ministerie van Onderwijs zullen beide scholen de komende jaren iets groeien in aantal leerlingen.

Afgelopen jaar legde de gemeente West Maas en Waal, samen met dorpsbewoners, in dorpskwaliteitsplannen en de genoemde dorpspaspoorten vast welke dorpskenmerken moeten worden behouden of versterkt. Nieuwe plannen worden daaraan getoetst.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal