De 'gewone' muskusos leeft nog steeds op de toendra’s in het noordpoolgebied. In de Achterhoek werd in 2011 een schedel gevonden van de kleinere soortgenoot van d reuzenmuskusos (inzet).
Volledig scherm
PREMIUM
De 'gewone' muskusos leeft nog steeds op de toendra’s in het noordpoolgebied. In de Achterhoek werd in 2011 een schedel gevonden van de kleinere soortgenoot van d reuzenmuskusos (inzet). © ANP/Frans Nikkels

En wéér duikt er een archeologische parel op bij Over de Maas in Alphen: een hoorn van de reuzenmuskusos

ALPHEN/DREUMEL - De vondst van resten van een reuzenmuskusos uit de oertijd in zandwinning Over de Maas bij Alphen bevestigt nog maar eens het bijzondere karakter van deze archeologische schatkamer. Het is de eerste keer dat resten van het dier in Nederland zijn gevonden, zegt archeoloog Nils Kerkhoven uit Dreumel.

Minder zeldzaam zijn resten van een kleinere verwant van deze muskusos. Maar van de reuzenmuskusos (latijn: Praeovibos priscus staudinger) zijn er op Nederlandse bodem nooit resten gevonden. Wel werd in de negentiende eeuw een schedel van deze reuzenmuskusos gevonden in de Noordzee voor de kust van East Anglia.

Quote

Het is hier echt een dierentuin, een unieke beesten­boel. De reuzenmus­kus­os is echt een uniek beest in Nederland

Frank van Esch, Expeditie Over de Maas

Volwassen dier

Vrijwilliger Frank van Esch van het archeologisch project Expeditie Over de Maas vond een hoorn van het gigantische oertijdbeest op de zandzuiger in Over de Maas ter hoogte van het gehucht Moordhuizen. De hoorn is versteend en weegt een halve kilo. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal