Thijs Banken op de ladder om wat krozen te plukken in zijn boomgaard in Boven-Leeuwen.
Volledig scherm
Thijs Banken op de ladder om wat krozen te plukken in zijn boomgaard in Boven-Leeuwen. © Eveline van Elk

Enige krozenboomgaard van Nederland gaat bomen verkopen

BOVEN-LEEUWEN – De kroos, familie van de pruim, is straks niet alleen meer verkrijgbaar in Boven-Leeuwen, maar ook in de rest van het land. Teler Thijs Banken, die nu nog de enige krozenboomgaard van Nederland heeft, brengt de vrucht op de markt. Iedereen die dat wil, kan zijn krozenbomen kopen en een eigen gaard aanleggen.

Vroeger waren er veel krozenbomen in het Land van Maas en Waal. Op bijna ieder erf stond er één. Van deze vrucht, die iets weg heeft van een pruim, maakten inwoners vaak jam. In de jaren zestig stopten ze daar massaal mee én rooiden ze hun gaarden. Vooral omdat de teelt van krozen veel tijd kostte, er kans was op mislukking door vorst, en pruimen via import voortaan het hele jaar door verkocht werden. 

Krozen lijken op pruimen.
Volledig scherm
Krozen lijken op pruimen. © Eveline van Elk

Eén gaard bleef over in Nederland, die van de familie Banken. Er staan zo’n honderd verschillende krozenbomen, die allemaal weer net anders smaken. Deze krozen zijn vooral voor eigen gebruik. Een klein deel van de oogst levert Banken aan lokale restaurants.

Pearl Beauty
Banken is nu nog uniek in Nederland. De kans is groot dat dat de komende jaren verandert. Met Boomkwekerij de Batterijen uit Ochten begon hij dit jaar met het vermeerderen van zijn drie lekkerste krozen: Sara, Freya en Pearl Beauty. ,,Ik wil niet dat de vrucht verloren gaat. Lang heb ik erover nagedacht hoe ik dat voor elkaar kon krijgen. Het antwoord was: andere telers de kans geven om krozen te houden of een boomgaard aan te leggen.”

Net als een boek
Om dat te bereiken, moesten er wel meer bomen van dezelfde soort komen. Dat gaat de Ochtense ondernemer doen. Hij is volop bezig met het kweken van Sara, Freya en Pearl Beauty, om ze vervolgens te verkopen. Aan die verkoop verdient Banken ook mee. ,,Het is net als bij het schrijven van een boek. De schrijver krijgt per verkocht product betaald. Ik ook. Het gaat bij mij niet om grote bedragen."

Open dag

Of er al bomen verkocht zijn, weet Banken niet. ,,Ik hoorde wel dat er interesse was, ook vanuit het buitenland.’’ 

Vandaag is er een open dag bij Banken in Boven-Leeuwen. Bezoekers kunnen er tussen 10.30 en 17.30 uur terecht. 

Maas en Waal