Volledig scherm
Kinderen zijn bezig eten te maken. © Koen Verheijden

Eten over de datum is best lekker, vinden ze in Appeltern

APPELTERN - Een krop slappe sla, een roestig blik erwten of een oude tube sojasaus. Zonde om weg te gooien, vinden de inwoners van Appeltern. Ze maakten er zondag tijdens de Maasfeesten heerlijke gerechten mee, ook al zijn sommige ingrediënten al lang over datum. Leerlingen van de Gravin van Rechterenschool hielpen een handje mee.

Hartsvriendinnen Isa (7) en Fleur (6) zijn druk bezig om een fruitsalade te maken. De meloen en perzik zijn vers, de aardbeien wat aan de zachte kant. ,,We verveelden ons”, zegt Isa. ,,Dit is nog best leuk om te doen.”

Afgelopen maand hebben de basisschoolleerlingen eten ingezameld dat bijna of helemaal over datum was. Vervolgens moeten ze zelf kijken wat er nog goed genoeg uitziet om op te eten. ,,Kijk, deze aardbei is wel erg zacht”, wijst Isa aan. ,,Deze mooie rode doe ik wel in de salade.”

Bossen en dieren

‘Sunt um weg te gooi-ju’ heet de kookmiddag, ‘zonde om weg te gooien’ in Maas-Waals dialect. Het doel is kinderen bewust te maken van voedselverspilling en te leren wat je wel en niet kunt eten. ,,Het milieu, dat zijn de bossen en dieren”, weet Fleur. ,,Als we voedsel verspillen, gaan ze dood.”

Het begon allemaal toen Lara van de Hoef, leerkracht op de Gravin van Rechterenschool, zich ergerde aan alle voedselverspilling. ,,Kijk eens hoe goed ze nu bezig zijn”, zegt Van de Hoef trots als Fleur en Isa twee borden fruitsalade uitserveren. ,,Het is zo leerzaam om te zien wat je allemaal kan maken door verschillende ingrediënten te combineren.”

Moeder Maas

‘Sunt um weg te gooi-ju’ is onderdeel van het programma van de Maasfeesten, het jaarlijkse dorpsfeest van Appeltern. Dat valt weer samen met Mater Mosa, letterlijk ‘Moeder Maas’, een biënnale bedoeld om de dorpen en steden van de bron tot aan de monding van de Maas meer met elkaar te verbinden. Elke twee jaar geeft Appeltern daar een eigen invulling aan, deze keer door aandacht te besteden aan voedselverspilling.

Kookgrage inwoners van Appeltern bedenken ter plekke wat ze met alle meegebrachte ingrediënten kunnen maken. Zo improviseren ze gazpacho, courgettesoep en bruschetta’s bij elkaar. Het servies komt van de rommelmarkt en de kookeilanden zijn door een handige dorpsbewoner gemaakt van oude pellets. Allemaal om volgend jaar opnieuw te gebruiken. Kokkin Anke Schoenmakers: ,,Als we dit niet deden, belandde het allemaal in het vuilnis.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal