Volledig scherm
Museum Tweestromenland. © Museum Tweestromenland

Expo over de oorlog op komst in Beneden-Leeuwen

BENEDEN-LEEUWEN - In het najaar komt Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen met een expositie over de Tweede Wereldoorlog en dan met name de tijd vanaf september 1944, toen de Waal de grens vormde tussen bevrijd en bezet gebied. Het thema van de expositie is 'angst'.

Jaap van der Veen, bestuurslid van het museum, geeft het oorlogsdagboek van Beneden-Leeuwenaar Harrie van Heertum opnieuw uit. Foto's van alle oorlogsmonumenten in Maas en Waal zijn in het museum te zien, met de meest ingrijpende oorlogsgebeurtenissen.

Ook zijn er twee films in de maak: eentje over een jongetje in een schuilkelder wiens vriendje door een granaat is omgekomen en eentje over een stoottroeper die herinneringen ophaalt. Deze man wordt geïnterviewd door Van der Veen.

Fakkeltocht

In de nacht van 5 op 6 oktober houdt het museum een fakkeltocht langs 43 punten op de Waaldijk. Dat zijn de locaties van huizen die in diezelfde nacht in 1944 in brand werden geschoten door de Duitsers. Van der Veen: ,,Bij iedere locatie komt een paneel met een foto van de verdwenen huizen en een uitleg. Die panelen moeten tot 5 mei 2020 blijven staan."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal