Volledig scherm
Restanten van de illegale houseparty afgelopen weekend in Deest. © Roland Heitink

Feestvierders Deest boos op
politie en zeggen ook 'sorry'

DEEST - De bezoekers en organisatoren van de illegale houseparty die afgelopen zaterdagnacht in de uiterwaarden van Deest werd gehouden, zijn woedend op de politie. 

Die greep - toen er bij daglicht voldoende agenten waren opgetrommeld - veel te hard in, vinden ze. ,,Er was sprake van excessief geweld’’, zegt één van de mede-organisatoren. ,,Meerdere mensen zijn gewond geraakt.’’

Op nieuwe filmpjes van de ontruiming is te zien dat agenten de wapenstok trekken en tikken uitdelen. ,,Terwijl de politie ons 's nachts nog had gezegd dat wij gewoon door konden gaan, mits we het feest na 10.00 uur zondagochtend zouden laten doodbloeden.’’

Klachten

Volledig scherm
Politie grijpt in tijdens illegale houseparty Deest. © YouTube

Het illegale housefeest hield de wijde omgeving van Deest uit zijn slaap; tot in Dodewaard, Zetten en Nijmegen toe kwamen er klachten over geluidsoverlast binnen bij de politie. ,,Daar willen wij onze oprechte excuses voor aanbieden’’, zegt de mede-organisator.

,,Achteraf gezien hebben we de verkeerde locatie gekozen. Een inschattingsfout. We zoeken normaal gesproken juist altijd naar locaties waar de overlast zo min mogelijk is. En normaal ruimen we onze rotzooi ook netjes op. Daar kregen we nu de kans niet voor.’’

Rijk der fabelen

Politiechef Lute Nieuwerth verwijst het verhaal van de organisatie naar het rijk der fabelen. ,,Toestemming om tot 10.00 uur door te gaan? Nonsens. We hebben zowel 's nachts als 's ochtends aangeven dat de muziek uit moest. In het donker ingrijpen was te gevaarlijk, ook omdat die gasten onder de pillen en alcohol zaten. Ze zijn heel vaak gewaarschuwd. Excessief politiegeweld? Dat beeld heb ik zeker niet. Laat ze maar een klacht indienen, we hebben een uitstekende klachtenprocedure.’’

Nieuwerth wijst erop dat politie-agenten werden bekogeld met flesjes en zelfs een houten balk. Van drie politie-auto's werden de banden lek gestoken. 

Quote

Achteraf gezien hebben we de verkeerde locatie gekozen. Een inschat­tings­fout.

Mede-organisator houseparty Deest

Ter plekke hield de politie een 23-jarige man uit Uden en een 48-jarige man uit Tilburg aan wegens een poging tot mishandeling en ambtsbelemmering. Beiden zijn inmiddels weer op vrije voeten, zo laat een politiewoordvoerder weten. 

De in beslag genomen apparatuur wordt gebruikt voor onderzoek, vervolgt de woordvoerder. Wat met de apparatuur gebeurt, wordt op een later moment besloten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal