Volledig scherm
De organisatoren van KunstBakens in het kerkjevan Boven-Leeuwen, met v.l.n.r. Gerrit van Meurs, Theo Tomassen, Ans van den Hurk, Monique van Stokkum, Eduard Gerrits en Nellie de Mulder. © Eveline Van Elk

Geen atelierroute, maar kunst in de kerkjes: ‘Mensen zullen verrast zijn’

BOVEN-LEEUWEN - Collectief KunstBakens houdt niet meer elk jaar een kunstroute door de regio. De komende weekenden kunnen kunstliefhebbers naar in vier kerken in Maas en Waal.

Een nieuwe herfst, een nieuw geluid, luidt de parafrase op een beroemde regel van dichter Gorter. Dat andere geluid komt van een nieuw bestuur van KunstBakens. Het kunstenaarscollectief uit de gemeenten Druten en West Maas en Waal is van de jaarlijkse Kunstroute afgeweken.

Het komt nu met exposities in vier protestantse kerken langs de Waal. De komende twee weekenden is het te doen in Boven-Leeuwen, Dreumel, Druten en Wamel.

Ateliers

Tien jaar hebben de kunstenaars van KunstBakens hun ateliers opengesteld. Dat werd te routineus, vond het nieuwe bestuur. ,,De Kunstroute vindt vanaf nu om het jaar plaats. In het andere jaar willen we telkens iets verschillends te organiseren. Dit keer tonen de kunstenaars werk in vier kerkjes. We willen elk najaar iets van ons laten horen, omdat je, als je dat niet doet, uit beeld raakt”, licht secretaris Monique van Stokkum (67) toe.

Werk van haar, waaronder een immense tekening, is te zien in het prachtige protestantse kerkje in haar woonplaats Boven-Leeuwen.

,,Kijk hier bijvoorbeeld naar het mooie grijsblauwe plafond. De stoelen in het midden blijven staan. Die bij de muren halen we weg. Dit kerkje is een van de twee waarin in de weekenden van onze expositie een dienst is. Alle vier kerkjes hebben een serene intimiteit.”

Muziek

Het licht is er heel bijzonder, stelt Van Stokkum. ,,Bezoekers focussen bij exposities normaliter op het kunstobject, maar in de kerkjes gaat het om een soort totaalbeleving. We gaan ook nog iets met muziek doen. Die zal niet overheersen, maar bijdragen aan een intieme sfeer. Denk daarbij aan John Cage en Arvo Pärt. Bezoek aan een expositie in de vier kerkjes wordt een heel mooie belevenis. Mensen zullen verrast zijn.”

Het bestuur van de protestantse kerkjes staat niet toe dat er in de muren geboord wordt om schilderijen op te halen, maar zorgt wel voor mogelijkheden dat objecten aan de muren gehangen kunnen worden. De mensen van KunstBakens hebben van de bestuurders niets gehoord over een verbod op bloot en duivels, maar die aspecten en figuren komt in geen enkel werk van de exposanten voort, zegt Van Stokkum.

Oud papier

Ditmaal is er geen catalogus met werk van de exposanten. Wamelnaar Gerrit van Meurs (66), met Eduard Gerrits voorzitter: ,,Zo’n catalogus kijken de mensen in tijdens de rondgang langs de ateliers. Daarna gaat-ie in een la of bij het oud papier. Nu bieden we een doosje aan met twintig kunstkaarten met foto’s van werk van de tien deelnemers. Het is het formaat ansichtkaart. Ze kunnen opgestuurd worden.”

Van Stokkum heeft het idee dat in de regio de belangstelling voor kunst is toegenomen in de eerste tien jaar van het bestaan van KunstBakens.

,,Toen we begonnen, had ik het idee dat de subsidies van de gemeenten gemakkelijker naar de fanfare en de voetbalclub gingen dan naar kunst. De gemeente West Maas en Waal heeft ons vanaf het begin gesteund. Druten komt nu op gang. Die gemeente heeft er langer over gedaan om de waarde van kunst te zien. Wij zijn heel blij dat het contact tussen Druten en KunstBakens nu beter is.”

Kunstbakens in de kerk

Tien leden van KunstBakens stellen tijdens twee weekenden (12/13 en 19/20 oktober) schilderijen, grafiek, collages, tekeningen en beelden tentoon in vier kerkjes in de regio Maas en Waal. In de protestantse kerk van Boven-Leeuwen is werk te zien van Conny Dénis en Monique van Stokkum. In die van Dreumel exposeren Ans van den Hurk en Claudia van der Linde en in die van Wamel Eduard Gerrits, Gerrit van Meurs en Nellie de Mulder. In de Immanuelkerk in Druten gaat het om kunst van Geert Lemmers (fotografische beelden/schilderijen), Hermine Lewiszong en Theo Tomassen. De kunstenaars zijn op de vier dagen aanwezig om vragen over hun werk te beantwoorden. Een doosje met ansichtkaarten kost 5 euro. De kerkjes zijn open van 12.00 tot 17.00 uur. Vrije toegang. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal