Volledig scherm
Nieuw spelelement bij de Maas en Waalse Oogstdagen: bietstoten. De organisatie probeert het op vrijdag alvast uit © Koen Verheijden

Geen kogel- maar bietstoten bij Oogstdagen

APPELTERN - Maakt niet uit hoe raar het is, als het maar nieuw is en met de agrarische wereld te maken heeft. Dus kan zondag tijdens de Oogstdagen in Appeltern worden meegedaan aan het bietstoten. 

Tweehonderd Alphense bieten liggen klaar om in de vorm van kogelstoten te worden weggeworpen. De liefhebber wordt vooraf met een vette knipoog gewogen. ,,Om bij de juiste lengte en gewicht van een persoon de juiste suikerbiet te vinden", zegt Piet van Zwolgen vanuit de organisatie. Dat zal worpen tot een meter of 25 opleveren. ,,Verder kan niet, want dan verdwijnen de bieten in de Maas."

Veevoer

Wamelnaar Van Zwolgen zag het idee onlangs tijdens een grote landbouwshow in België. Geen angst voor hen die voedselverspilling vrezen: ,,De bieten worden na gebruik bij dit nieuwe spelonderdeel verwerkt als veevoer. Net zoals we alle andere voedselproducten die bij de Oogstdagen gebruikt worden verwerken voor veevoer of afgeven bij kinderboerderijen."

Hooibaalrollen

Er is nog een nieuw spelonderdeel: het grote-hooibaalrollen. Enkele ronde en met plastic verpakte hooibalen liggen klaar om 25 meter - voordamesteams - of 40 meter - voor de heren - in zo kort mogelijke tijd weggerold te worden. Spierballen vereist, want die balen wegen tussen de 300 en 400 kilo. ,,We hebben met een paar man gepoogd ze op te tillen, maar dat lukte niet", moet Van Zwolgen erkennen. 

De zaterdag van de Maas en Waalse oogstdagen - op de Riversitelocatie van de Maaslanden in Appeltern - heeft een besloten karakter voor regionale agrariërs, de zondag is de open publieksdag die van 11.00 tot 17.00 uur duurt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal