Volledig scherm
Het oude dorpshuis De Hucht in Alphen, dat vervangen wordt door nieuwbouw. © Eveline van Elk

Gemeente garant voor tekort nieuw dorpshuis Alphen

ALPHEN - Het financiële gat dat is ontstaan in de begroting voor het nieuwe dorpshuis in Alphen, een zogenoemde multifunctionele accommodatie (MFA), mag de bouw niet in de problemen brengen. 

De gemeenteraad van West Maas en Waal sprak deze week die belofte uit tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting. “We laten Alphen zeker niet vallen”, zei Ronald Orlemans, fractievoorzitter van de FD, de fractie die in zijn eentje al een raadsmeerderheid vertegenwoordigt.

Benodigde 3 ton

Toch wilde hij niet zijn handtekening zetten onder een plan van de VVD, om de benodigde drie ton nu vast opzij te zetten ‘om nu meteen duidelijkheid te creëren voor de dorpsbewoners.’

Bijna alle andere partijen sloten zich daar bij aan, maar volgens Orlemans is dat plan overbodig, omdat er geen enkele twijfel bestaat dat het nieuwe dorpshuis gewoon gebouwd moet en gaat worden. Hij probeerde de Alphenaren meteen gerust te stellen. “Natuurlijk steunen we het plan voor een MFA. We willen alleen liever wachten tot januari.” Dan komt er een nieuw financieel plan van wethouder Ton de Vree.

Te optimistich

Een maand geleden werd duidelijk dat de drastische verbouwing van dorpshuis De Hucht veel te optimistisch was geraamd. Gehoopt was dat de provincie misschien wel een half miljoen of anders toch zeker drie ton zou bijdragen, maar dat gaat op zeker niet gebeuren. Hoeveel subsidie de provincie dan wel wil geven is niet duidelijk, maar de wethouder zet nu in op twee ton. De onderhandelingen met de provincie daarover lopen nog. In januari belooft hij daar duidelijkheid over te hebben en met een nieuw financieel plan te komen.

Het was de tweede keer in korte tijd dat de begroting van een nieuw dorpshuis bleek te rammelen. Waar er een klein jaar eerder bij de plannen voor een nieuw dorpshuis in Maasbommel een hele rits kosten bleek te zijn vergeten, waardoor het dorpshuis niet 1 miljoen, maar 1,6 miljoen euro bleek te kosten, zit de misrekening nu dus aan de andere kant. De totale bouwkosten zijn ook in Alphen ingeschat op een miljoen euro, en dat is in ieder geval voorlopig nog steeds het geval. Maar de gemeente had gehoopt hooguit zeven ton daarvan zelf te hoeven betalen en dat wordt in ieder geval meer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal