Gemeente maant tot haast met Henricus en Hey-Acker

BENEDEN-LEEUWEN/WAMEL - Twee zorglocaties in Wamel en Beneden-Leeuwen, die indertijd op stel en sprong moesten worden ontruimd omdat ze niet meer voldeden aan de eisen, staan nu al jaren leeg, zonder dat er ook maar iets is gebeurd. De gemeente West Maas en Waal is het nu zat.

Volledig scherm
In voormalig zorgcentrum Huize Henricus in Wamel wonen nu mensen anti-kraak.

Nadat er eerder al gesprekken achter de schermen hebben plaatsgevonden, is eigenaar Zorggroep Maas en Waal nu schriftelijk gesommeerd om binnen zes weken toch in geval met het begin van een plan te komen. Zo niet, dan wordt de antikraak-bewoning in de gebouwen niet langer toegestaan.

,,Ik ben verrast dat de zorggroep in grote haast inwoners van Wamel een nieuwe plek heeft gegeven maar dat er vervolgens helemaal geen haast wordt gemaakt met vervolgplannen”, stelt wethouder Sander Bos.

Bewoners op hoge leeftijd moesten weg
Het gaat naast Huize Henricus in Wamel, dat nu twee jaar leeg staat, ook om de Hey-Acker in Beneden-Leeuwen, dat in 2011 zijn deuren sloot als zorgcentrum. Twee beeldbepalende gebouwen, die bepaald niet geruisloos hun deuren sloten. Tientallen bewoners op hoge leeftijd moesten verhuizen: een noodzakelijk kwaad op weg naar een mooie nieuwe bestemming voor de gebouwen. Anti-kraak-verhuur is niet wat de gemeente verstaat onder een mooie nieuwe bestemming. In Wamel, waar ‘pas’ twee jaar antikraak wordt verhuurd, was bovendien beloofd dat er binnen een jaar nieuwe zorgappartementen zouden staan.

Sluiting noodzakelijk

,,Dat laatste was misschien iets te enthousiast gesproken”, legt een woordvoerder van de Zorggroep uit. ,,Maar de sluiting van Huize Henricus was gewoon echt noodzakelijk. Het voldeed niet meer aan de wettelijke eisen en was dus geen optie meer voor nieuwe bewoners. En we konden natuurlijk niet de inwoners niet een voor een laten uitstromen totdat er uiteindelijk nog maar één iemand zou wonen. Daarna kregen we in de zorg met nieuwe ontwikkelingen te maken, waardoor we onze prioriteiten nu aan het herzien zijn.”

De ambitie van de zorggroep is nog steeds dat die zorgappartementen er komen in Wamel, maar wanneer: daar durft de woordvoerder zich niet aan te branden. ,,We hebben nu tijd nodig.”

235 euro per maand

In de Hey-Acker is plaats voor zo’n tachtig anti-kraakbewoners. Ze betalen maandelijks 235 euro voor een woning van 35 vierkantemeter.  De huur van Huize Henricus ligt iets hoger (250 euro), maar de woonruimte met 25 vierkante is iets kleiner. Het Wamelse complex, dat een stuk jonger is, telt twaalf kamers. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal