Volledig scherm
De Raas van State © Ad de Koning/ED

Gemeente vindt dat bezwaren tegen De Acht Morgen van tafel moeten

APPELTERN - De initiatiefnemers voor recreatiepark Landgoed De Acht Morgen in Appeltern krijgen opnieuw de steun in de rug van de gemeente West Maas en Waal. Omwonenden, die het park verafschuwen en naar de Raad van State zijn gestapt, krijgen geducht tegenvuur van de gemeente.  

Dat doet West Maas en Waal in een verweerschrift dat ze naar de Raad van State heeft gestuurd. Ze gaat daarin verder dan eerder, toen de bezwaren nog niet door de omwonenden voor de hoogste bestuursrechter waren gebracht. Zowel het dorpsplatform Appeltern als een groep van omwonenden hebben volgens de gemeente helemaal geen recht van spreken.

Het dorpsplatform is een van de drie partijen die beroep aantekenen bij de Raad van State nadat de gemeenteraad akkoord ging met het bestemmingsplan Landgoed De Acht Morgen.  

‘In strijd met statuten'

De gemeente vindt dat het platform wel een vertegenwoordiger van het dorp is maar geen bestuursrechtelijke procedures mag voeren. Dat is volgens de gemeente in strijd met de eigen statuten van het platform.

Mocht de hoogste bestuursrechter het dorpsplatform wel als partij accepteren dan nog vindt de gemeente dat hun bezwaren van tafel geveegd moeten worden. Ze bestrijdt dat het te druk en onveilig zal worden op de wegen rond het toekomstige recreatiegebied. Openbaar vervoer of een pendeldienst naar het park vindt ze onderwerpen van later zorg.

Dassen

Ook een groep van zes omwonenden moet volgens de gemeente niet-ontvankelijk verklaard worden. De gemeente vindt dat ze formeel geen belanghebbenden zijn omdat ze ver van het park wonen en er daarom nauwelijks last van zouden hebben. De woning die er het kortstbij ligt, bevindt zich op 650 meter afstand. 

Het zestal vindt dat West Maas en Waal onder meer de dassen in het gebied onvoldoende beschermt. Ook zou ze de financiële risico’s en het mogelijke lawaai bagatelliseren en niet in staat zijn bij overtredingen te handhaven. Deze, en een lijst andere bezwaren, snijden volgens de gemeente geen hout.

Agrarisch bedrijf

Hetzelfde vindt de gemeente van de bezwaren van het agrarisch bedrijf dat vlakbij De Acht Morgen ligt. De gemeente verdenkt de boer ervan alleen een nieuwe vergunning te hebben gevraagd om de plannen voor het recreatiepark dwars te zitten. 

Komt door het recente besluit van Nederlands hoogste rechter om de PAS-rekenmethode om stikstof-vervuiling te compenseren te verbieden, de bouw van de De Acht Morgen in gevaar? Wethouder Sander wil nog niet inhoudelijk reageren op die vraag. ,,Het bestemmingsplan ligt nog bij de Raad van State en totdat het definitief is, lijkt het mij verstandig daar verder geen uitspraken over te doen’’, liet hij weten.

De rol van de gemeente is volgens Bos sowieso beperkt op dit moment. Het zijn de initiatiefnemers die hun plannen moeten wijzigen als de Raad van State dat nodig acht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal