Nederland,Dreumel,06-03 -2020

storten van granuliet bij Zandwinningsgebied Over de Maas

foto Koen Verheijden.
Volledig scherm
PREMIUM
Nederland,Dreumel,06-03 -2020 storten van granuliet bij Zandwinningsgebied Over de Maas foto Koen Verheijden. © Koen Verheijden

Granuliet duizend keer gevaarlijker dan gedacht: Rijkswaterstaat maakte rekenfout

video/updateALPHEN - Rijkswaterstaat heeft een ernstige fout gemaakt bij de berekening van de schadelijkheid van de granulietstort in Over de Maas bij Alphen. De gemeente West Maas en Waal reageert geschrokken en start een nieuwe rechtszaak. 

59 reacties

 • Johnny

  1 jaar geleden
  Stel je neemt aan dat alle granuliet bestaat uit flocculant. Je deelt dat door de hoeveelheid water in de plas en er komt 1 mg/l uit. Dan weet je dat de grens nooit van zn leven bereikt kan worden. Bewijs uit t ongerijmde als ik het goed heb. Als je hier een fout in maakt en er komt nu 1 g/l uit dan betekent dat niet dat t spul 1000 keer zo gevaarlijk is. Dan betekent het dat je een andere manier moet vinden om de maximale concentratie te berekenen. Daarom is het van belang om die memo te lezen en om te begrijpen wat er in staat. Ik kan m helaas niet vinden.
 • tgm beuningen

  1 jaar geleden
  Oké. Heb begrepen dat het water daar elk jaar wel 'n keer ververst wordt, dat scheelt dan weer.
 • Giel Kartner

  1 jaar geleden
  Dan kunnen ze iedereen ontslaan daar, bv degene die verantwoordelijk was voor de Botlekbrug.
 • Mattie

  1 jaar geleden
  Het gaat er om hoeveel acrylamide er in 1 liter water terecht kan komen. De strengste grens is maximaal 2,04 mg/l, en de minder strenge grens voor vissen is maximaal 5mg/l.
 • SF Evers

  1 jaar geleden
  Goed idee, maar misschien moeten we het eerst ff goed uitzoeken voor we half Amsterdam gaan vergiftigen.

Maas en Waal