Het storten van een lading in natuurplas Over de Maas bij Alphen.
Volledig scherm
Het storten van een lading in natuurplas Over de Maas bij Alphen. © Koen Verheijden

Granulietstort: OM en politie gaan na of er sprake is van strafbare feiten

ALPHEN/AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie is met de politie bezig om te kijken of er mogelijk strafrechtelijk onderzoek kan komen over de stort van granuliet in de natuurplas van Over de Maas. 

Alle signalen worden beoordeeld op ‘aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek zouden kunnen rechtvaardigen’, bevestigt de woordvoerder van het OM in Amsterdam, Marieke van der Molen. Een onderzoek kan vervolgens meer duidelijkheid geven over ‘de rol van betrokken personen of bedrijven’. 

Het Openbaar Ministerie laat weten dat aangiften of meldingen via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) of  Meld Misdaad Anoniem (MMA) welkom zijn.

Tegen het advies

Uit een uitzending van Zembla werd duidelijk dat sinds november honderdduizenden tonnen granuliet, een restproduct dat ontstaat bij het breken van graniet voor de wegenbouw, in de waterplas Over de Maas bij Alphen worden gestort.

Dat gebeurt tegen het advies in van de handhavende ambtenaren, zo blijkt uit interne documenten en volgens bronnen binnen Rijkswaterstaat. De top van Rijkswaterstaat zette, na bemoeienis van oud-minister Halbe Zijlstra, eigen ambtenaren onder druk om het storten toe te staan.

Betaald voor de stort

Het granuliet is afkomstig van het Amsterdamse bouwstoffenbedrijf Bontrup. Volgens de eigenaar van de waterplas bij Alphen, heeft het Amsterdamse bedrijf ervoor betaald om van het granuliet af te komen. 

Bontrup en Rijkswaterstaat beweren dat granuliet, onder voorwaarden, goed en veilig is te gebruiken.

Maas en Waal