Grote brand in kringloopwinkel Beneden-Leeuwen; asbestdeeltjes neergedaald in directe omgeving

VideoBENEDEN-LEEUWEN - BENEDEN-LEEUWEN - Kringloopwinkel De Oude School in Beneden-Leeuwen is vrijdagmiddag door vuur verwoest. Het pand in de Brouwersstraat is tot de grond toe afgebrand. De rookwolken waren van verre te zien. Bij het inferno raakte niemand gewond. Wel is er asbest vrijgekomen.

De brand brak rond 12.45 uur uit in het magazijn van de winkel. Er waren ongeveer 20 mensen in de zaak aanwezig. Eigenaar Co van Lith reageert aangeslagen op de gebeurtenissen: ,,We hebben met de brandhaspel en blussers nog geprobeerd het vuur te doven, maar het ging hard. Er kwam snel zoveel rook dat we snel iedereen naar buiten lieten gaan.”

Verkeerschaos

Door die rookontwikkeling werd de om de hoek gelegen Van Heemstraweg afgesloten voor verkeer, wat urenlang voor een verkeerschaos zorgde. Een dikke waterslang die van de Waal door het dorp liep en de urenlange afsluiting van de Veesteeg verergerden het verkeersleed in het dorp.

Bewoners van Beneden-Leeuwen werden na het uitbreken van de brand al snel geadviseerd hun ramen en deuren gesloten te houden in verband met de rookontwikkeling. Extra punt van zorg bij de hulpdiensten was de verspreiding van asbest in de omgeving. Op het terrein van de kringloopwinkel en langs de Van Heemstraweg trof de brandweer asbestdeeltjes aan. Tegen 14.00 uur was de rookontwikkeling al veel minder en rond 14.45 was het vuur onder controle.

Lees verder onder de video.

Autobanden schoongespoten

De Veiligheidsregio vond één asbestdeeltje in de Spijkerstraat, aan de overzijde van de Van Heemstraweg. Hierop ook dit deel van het industrieterrein afgesloten. Werknemers van bedrijven mochten het gebied niet in. Van auto’s die het gebied verlieten, spoot de brandweer de banden schoon om verspreiding van asbestdeeltjes te voorkomen. Een gespecialiseerd bedrijf gaat onderzoek doen naar de omvang van de vervuiling. Omwonenden krijgen binnenkort een brief met informatie over de afhandeling van de aangetroffen asbest.

Eigenaar Co van Lith van de kringloopwinkel zegt dat hij en zijn medewerkers net pauze hadden en een boterham zaten te eten toen ze vlammen uit het magazijn zagen komen. Al snel greep het vuur fel om zich heen. ,,Iedereen werkt hier met plezier’’, zegt Van Lith. ,,Het is verschrikkelijk voor de werknemers. Er zitten zoveel uren in.”

Drie vestigingen

Bij de Oude School werken ook langdurig werklozen en mensen met een arbeidshandicap. Het bedrijf heeft drie vestigingen. De eerste opende in 2011 in een leegstaande meubelfabriek aan De Horst in Druten. Dik een jaar later al opende Van Lith een veel grotere vestiging in Beneden-Leeuwen. Vier jaar lang runde hij ook een zaak in het centrum van Beuningen. Toen daar de huur werd opgezegd, verhuisde die vestiging vorig jaar naar de voormalige supermarkt in het Wijchense Woezik.

Brandweer in actie bij de kringloopwinkel in Beneden-Leeuwen.
Volledig scherm
Brandweer in actie bij de kringloopwinkel in Beneden-Leeuwen. © Koen Verheijden
Grote brand in een winkel aan de Brouwersstraat in Beneden-Leeuwen.
Volledig scherm
Grote brand in een winkel aan de Brouwersstraat in Beneden-Leeuwen. © Persbureau heitink
Herman Bouwman stuurde deze foto op van de brand in Beneden-Leeuwen.
Volledig scherm
Herman Bouwman stuurde deze foto op van de brand in Beneden-Leeuwen. © Herman Bouwman
Volledig scherm
© Koen Verheijden
Grote brand bij kringloopwinkel De Oude School in Beneden-Leeuwen.
Volledig scherm
Grote brand bij kringloopwinkel De Oude School in Beneden-Leeuwen. © Luciano de Graaf/ Redactie 112 Nieuwsgroep
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal