Het meest gefotografeerde plekje van Appeltern

tussen oude murenIn deze aflevering van de rubriek Tussen oude muren vertelt Nettie Roelofs over het voormalige huis van de stoker van stoomgemaal De Tuut in Appeltern.

Hoe is het om te wonen in een monument? In Maas en Waal staan veel panden met een verhaal. De bewoners vertellen over het leven tussen oude muren.
Klik voor eerdere afleveringen

Ze komen soms brutaal achterom de diepe tuin in bij Nettie Roelofs (69) uit Appeltern. De toeristen die een fietstocht maken en een kijkje nemen bij De Tuut in Appeltern, zien niet dat ze een privéterrein op gaan. Roelofs zit er dan op haar terras rustig naar te kijken en wacht tot ze erachter komen dat haar paadje bij het water stopt en ze terugkeren.

Ze woont in het voormalig huis van de stoker van het stoomgemaal in Appeltern. Het ligt pal naast het gebouw en de schoorsteen van De Tuut en het werd in 1919 gebouwd. Haar buren wonen in het andere deel van de twee-onder-een-kapwoning. Dat was het huis van de opzichter en is groter.

Ondanks de ongenode gasten wil Roelofs geen hek tussen haar huis en het gemaal. ,,Dat is voor hen lastig in- en uitrijden, en voor mij ook. Vijf keer per jaar is er een stoomweekend, dan spannen we wel een rood-witte ketting met een bordje privé vanwege de drukte. Als ik in de tuin zit, hoor ik weleens wat er tijdens de rondleidingen wordt gezegd. Dat als het sneeuwde, de stokers het pad van de opzichter moesten vegen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal