Volledig scherm
PREMIUM
Joep Huisman uit Beneden-Leeuwen is een van de jonge denkers van Nederland. Hij heeft een essay geschreven over de waarheid. © Eveline Van Elk

Joep uit Beneden-Leeuwen één van Nederlands ‘Jonge Denkers’

BENEDEN-LEEUWEN - De jonge Maas en Waler Joep Huisman (17) uit Beneden-Leeuwen vindt dat filosofie de basis van de mensheid is. Zijn essay ‘Één waarheid?’ viel in de smaak bij de jury van de Vereniging Filosofiedocenten Voortgezet Onderwijs. Die organiseert jaarlijks een landelijke wedstrijd onder scholieren. Ze koos hem als een van de zeven Jonge Denkers van Nederland. ,,Nadenken is een van de belangrijkste dingen van de mensen.” 

‘Als je kijkt in het woordenboek is de waarheid: een zin die overeenkomt met de werkelijkheid. Maar wat is de werkelijkheid? En is er maar één werkelijkheid? En verschilt iemands werkelijkheid met die van een ander?’, het is een aantal vragen die Joep stelt in zijn filosofisch essay.

Het werd door docenten van zijn school, het Stedelijk Gym in Nijmegen, geselecteerd om mee te dingen in de jaarlijkse wedstrijd van De Jonge Denkers. Filosofieleerlingen uit het hele land deden mee. Joep had er al eens eerder een stuk voor geschreven. ,,Dat was in de vierde. Het thema was ‘perfectie’. Maar mijn essay is toen niet doorgestuurd.”

Destijds maakte hij een bouwplan voor de tekst en had hij zich in het onderwerp ingelezen. ,,Dat is eigenlijk niet mijn stijl. Ik ben niet iemand die veel met bronnen werkt. Dit keer ben ik gewoon begonnen met gedachten en ideeën op te schrijven. Ik denk na en stel mezelf vragen.” Het wierp zijn vruchten af. Afgelopen december werd Joep samen met zes andere Jonge Denkers in Amsterdam gehuldigd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal