Het schip Allegonda stort grond in zandgat  Alphen. 

,foto Koen Verheijden.
Volledig scherm
Het schip Allegonda stort grond in zandgat Alphen. ,foto Koen Verheijden. © Koen Verheijden

Kamerleden woensdag al kort bijeen over storten granuliet in zandplas Alphen

ALPHEN - De Tweede Kamer buigt zich komende woensdag al kort over de stort van granuliet in de Alphense zandwinplas Over de Maas. Kamerleden bespreken dan wie ze willen oproepen voor een hoorzitting over de kwestie.

Afgelopen week kwam naar buiten dat tegen de wil van ambtenaren van Rijkswaterstaat in de top van de rijksinstelling het storten van granuliet in de zandwinplas toe heeft gestaan. Dit nadat oud-minister Halbe Zijlstra  zich met de kwestie was gaan bemoeien.

Slijpsel

De ambtenaren hadden twijfel over de milieuvriendelijkheid van het granuliet, een soort slijpsel dat overblijft van het bewerken van graniet. Dat slijpsel is vermengd met een chemische stof en er zijn twijfels wat die stof op termijn voor effect zal hebben.

Kamerleden van GroenLinks, SP, PvdA, PvdA en 50Plus hebben de verantwoordelijk ministers, Stientje van Veldhoven (milieu) en Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat), hiervoor op het matje geroepen. In een plenair debat willen ze uitleg. 

Geen commentaar

Onderwijl dringt de gemeente West Maas en Waal aan op een onmiddellijke stopzetting van de granulietstort. De provincie Gelderland, die de ontgrondingsvergunning voor Over de Maas heeft afgegeven, zegt geen partij te zijn in de kwestie. Gedeputeerde Peter van ‘t Hoog wil verder ook geen commentaar geven.

De Kamerleden willen op korte termijn een hoorzitting houden over deze kwestie en hierbij enkele betrokkenen horen. Woensdag is hier een ingelast, eerste overleg over.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal