Lucas Korenromp (l) en Piet Coppes  zijn druk bezig geweest om een devotieruimte in het voorportaal van de katholieke kerk te realisreren.
Volledig scherm
Lucas Korenromp (l) en Piet Coppes zijn druk bezig geweest om een devotieruimte in het voorportaal van de katholieke kerk te realisreren. © Eveline Van Elk

Kapelletje in de kerk van Horssen: een kaarsje aansteken kan weer

HORSSEN - Een kaarsje aansteken voor je dierbaren. Even een rustmoment tijdens een fietstocht. Een gebed tot Maria. Vanaf morgen is het mogelijk in het voorportaal van de Antonius Abtkerk in Horssen.

Daar hebben vrijwillgers van de zogeheten contactgroep een devotieruimte, zeg maar een kapelletje, ingericht. Dat soort devotieruimtes moeten er komen in alle Drutense kerkdorpen. Net als in Horssen zijn de kerken daar gesloten voor de eredienst. Alleen de Ewaldenkerk in Druten is nog volop in functie. 

Uitvaarten en huwelijken

In Horssen kerken de plaatselijke katholieken sinds januari 2019 een keer in de veertien dagen in het protestantse kerkje, iets verderop. De Antonius Abtkerk kan alleen nog bij uitvaarten en huwelijken worden gebruikt. Tot het moment dat hij verkocht wordt.

Tot dat tijdstip functioneert ook de nieuw ingericht gebedsruimte.  En liefst nog langer. ,,We hopen dat degene die de kerk straks koopt, de gebedsruimte in stand houdt", zegt Piet Coppes. Maar waarschijnlijk is dat niet.

Quote

,We denken dat er veel behoefte aan is in Horssen. Maar ook wandelaars en fietsers die langskomen, zullen er vast wel even binnenlo­pen

Lucas Korenromp

Beiden kwamen op hetzelfde idee

Coppes en zijn medestander Lucas Korenromp kregen enkele weken geleden los van elkaar hetzelfde idee. Korenromp kwam al fietsend in Batenburg terecht. ,,Daar zag ik een heel mooi kapelletje. Ik dacht dat het toch niet zo moeilijk zou hoeven te zijn om zoiets ook in Horssen te maken.” Hij stuurde een mail rond en had meteen Coppes aan de telefoon. ,,Ik had hetzelfde gezien in Winssen.”

Ze gingen aan de slag met de andere leden van de contactgroep en na een paar dagen was de devotieruimte klaar. Met een beeld van Maria en Antonius Abt, een kaarsenstandaard en een paar stoelen. Maria kwam in een kast te staan die tot alkoof is verbouwd. 

Piet Coppes en Lucas Korenromp bij Maria.
Volledig scherm
Piet Coppes en Lucas Korenromp bij Maria. © Eveline Van Elk

Iedere dag open

Morgen om uur opent pastoor Jos Hermans de Horssense devotieruimte. Vanaf 12.00 uur kan dan iedereen die dat wil er terecht. Daarna is de ruimte dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur.

,,We denken dat er veel behoefte aan is in Horssen", zegt Korenromp. ,,Maar ook wandelaars en fietsers die langskomen, zullen er vast wel even binnenlopen.” Een bordje wijst hen straks de weg. 

Vrijwilligers blijven actief

Horssen is nog steeds sterk verbonden met de gesloten katholieke kerk, zeggen Coppes en Korenromp. Er is nog een grote groep vrijwilligers actief. Zo verzorgt Coppes met tien anderen het kerkhof en is hij aanspreekpunt voor mensen die onderhoud in de kerk doen. Het gemengd kerkkoor met zo'n dertig leden is ook nog zeer actief. Ook zijn er vanuit Horssen aardig wat mensen actief binnen de nieuwe parochie H. Franciscus en H. Clara in Druten. 

De gehechtheid aan het eigen dorp blijft, volgens Korenromp. De diensten in de Horssense  protestantse kerk worden door meer Horssenaren bezocht dan de diensten in de Ewaldenkerk in Druten. ,,Het duurt wel een generatie voordat het rauwe van de kerksluiting ervan af is.”

Maas en Waal