Volledig scherm
Jeugdcarnaval vrijdagochtend in Beneden Leeuwen. © Eveline Van Elk

Kinderen luiden Maas en Waals carnaval in

BENEDEN-LEEUWEN/DRUTEN - De optochten in het Land van Maas en Waal groeien weer iets. Deze zaterdag barst carnaval los, een dag eerder gaven enkele basisscholen een voorproefje.

De kinderen van basisschool De Leeuwenkuil zien hun directeur, Henk Brakel, deze vrijdagochtend in bloemenpak, getooid met blonde pruik.  ,,Elk jaar een andere outfit hè, zo hoort het. Mijn dochter heeft een grote verkleedkist, daar heb ik dit vandaan.''

De Leeuwenkuil houdt de jeugdoptocht opnieuw samen met de andere Leeuwense basisschool, De Wijzer. ,,Dat gaat heel leuk samen, in totaal zijn er ruim 450 kinderen.'' 

En daar is heel Leeuwen voor uitgelopen. Toeschouwers fotograferen de bonte stoet, gevuld met wandelende bananen, soldaten met confettipistool en opvallend veel rijdende karren.

Optocht

Zaterdag doet een deel van de Leeuwense basisschooljeugd met hun voertuigen weer mee aan de plaatselijke optocht. Terwijl het aansluitende feest in de Rosmolen losbarst, gaat de optocht van de Paulusschool in Wijchen van start. De boerenbruiloft staat daar centraal. 

De leerlingen van groep 8, alias de getuigen en familie van het boerenbruidspaar, zijn verspreid over de huizen van buurtbewoners. Ze worden een voor een opgehaald door de deelnemertjes aan de optocht. Onder hen ook leden van het S.W.A.T.-team die de boel goed in de gaten houden en het verkeer in goede banen leiden.

Groter

Met meer praalwagens, loopgroepen en carnavalisten zijn de optochten in de gemeenten West Maas en Waal en Druten groter dan vorig jaar. Volgens Teijn Salet van de Maas en Waalse optochtencommissie zijn er 10 procent meer inschrijvingen.

De Maas en Waal Reut in Deest is veruit de grootste. Aan deze streekoptocht doen maandag 50 praalwagens, 32 loopgroepen en 25 individuele deelnemers mee. 

,,De optocht is ongeveer even groot als vorig jaar, maar we zien wel een stijging in het aantal loopgroepen en individuele deelnemers. Meer wagens dan dit willen we niet, want nu staan mensen al meer dan twee uur langs de zijlijn'', zegt secretaris Cor Diebels van de stichting Maas en Waal Reut. Ook zit het maximum rond de 50 wagens om de kwaliteit van de stoet hoog te houden. 

,,We controleren de wagens op hoe ze gebouwd zijn en hoe ze eruit zien. De krakkemikkige bouwsels waar een stoet dronken mensen omheen lopen willen we zo mijden.''

Avondoptochten

Andere grote stoeten in Maas en Waal zijn de verlichte avondoptochten in Boven-Leeuwen en Alphen. De verlichte avondklocht van de Boven-Leeuwense vereniging de Roefelbus telt 62 wagens, tien loopgroepen en twaalf individuen. In Alphen doen 56 wagens, vijf loopgroepen en twee individuen mee. De zaterdagoptocht in Deest, niet te verwarren met de grote Reut, is het kleinst.

Met vijf acts meer dan in 2016 telt de Beuningse carnavalsoptocht dit jaar 65 wagens, loopgroepen en individuen. Net als vorig jaar is de stoet door Eikelenburg de grootste van de gemeenten Wijchen en Beuningen. Maar Wijchen is koploper als het over de wagens gaat. In het Urnerijk doen 27 wagens mee, tien meer dan in Beuningen.

Volledig scherm
Henk Brakel, de directeur van basisschool De Leeuwenkuil in Beneden-Leeuwen is er klaar voor. © Eveline Van Elk
Volledig scherm
Jeugdcarnaval in Wijchen. © Eveline Van Elk

Maas en Waal