Volledig scherm
Coke, drank en joints is geen goede chauffeurscombinatie. © ANP

Laatste kans 'invalbob' uit Dreumel met coke, drank en wiet

DREUMEL/ARNHEM - „Potjandosie, met zo veel troep in je lijf, dat dóe je niet!” Harde woorden dinsdagochtend van de Arnhemse politierechter voor een 22-jarige man uit Dreumel die op 25 februari in zijn woonplaats achter het stuur was betrapt met een cocktail van cocaïne, cannabis en alcohol. 

Toch besloot de rechter hem een allerlaatste kans te geven en hoefde hij - tegen de eis van de officier van justitie in - zijn rijbewijs niet in te leveren. Wel kreeg hij een werkstraf van 80 uur.

De man bracht die zondagochtend vrienden thuis van een feestje, toen hij werd opgemerkt door een vrouwelijke agent die in de buurt woonde. Het gezelschap had zich tegoed gedaan aan diverse soorten drugs en alcohol. Nadat de agente hem had aangesproken, dook volgens de verdachte plots ‘een man met een mes’ op waarop hij de benen nam.

Paaltje

Daarbij klapte hij tegen een paaltje en werd hij met interne bloedingen naar de spoedeisende hulp gebracht. Een bloedtest wees later uit dat hij tien maal zoveel cocaïne had gebruikt als de verkeerswet toestaat.

Quote

Mijn cliënt is autistisch, weinig weerbaar en makkelijk beïnvloedbaar.

Advocaat Dreumelse verdachte

Volgens de advocaat was dit incident een wake-up call en leermoment. „Mijn cliënt lijdt aan een klassieke autistische stoornis, waardoor hij weinig weerbaar en makkelijk beïnvloedbaar is”, verklaarde hij. Dat was op de bewuste dag ook het geval: eigenlijk zou iemand anders uit zijn vriendengroep de bob zijn, dus had de verdachte er geen rekening mee gehouden dat hij zou rijden. Toen ze hem dat op het laatste moment toch vroegen, durfde hij geen ‘nee’ te zeggen.

„Een slechte keuze, ik heb niet nagedacht”, gaf de verdachte toe. Omdat het al de derde keer in enkele maanden was dat hij werd betrapt met alcohol en/of drugs achter het stuur, was hij zijn baan als monteur kwijtgeraakt. Dat dreigde nu ook voor zijn sociale contacten, voorspelde zijn advocaat. „Mijn cliënt woont erg achteraf.” 

Quote

Ik kan de tranquilli­zers moeilijk door zijn eten prakken. De verdovende middelen zijn niet tegen te houden.

Moeder Dreumelse verdachte

Op de vraag van de rechter hoe hij zich nu verplaatste, wees de verdachte naar zijn moeder. „Zij speelt voor taxi.” Zij verklaarde dat ze met de rug tegen de muur stond. „We zijn tegen verdovende middelen, maar het is niet tegen te houden.” Doordat haar zoon last heeft van ‘een gefragmenteerde kijk op de wereld’, levert hem dat veel drukte in het hoofd op. Hij weigert echter tranquillizers en zoekt zijn heil in de joints. „Ik kan moeilijk de medicatie door zijn eten prakken”, vertelde ze. 

Daarom raadde de rechter in haar vonnis hem ook aan dit probleem met voorrang aan te kaarten bij de verslavingszorg, waaraan hij al op vrijwillige basis was begonnen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maas en Waal