Volledig scherm
De Vicariehof in BenedenLeeuwen pakte het tijdens Lauwe on Light in 2011 groots aan met onder meer deze windmolen. © Eveline van Elk

Lauwe on Light ziet opnieuw het licht

BENEDEN-LEEUWEN - Na jaren van afwezigheid, maakt lichtjesfestijn Lauwe on Light in Beneden-Leeuwen dit jaar een comeback. Ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen wil het dorp daarmee in december weer als nooit tevoren laten ‘shinen’.

De ondernemersvereniging wil terug naar hoe het lichtjesfeest in 2008 begon en doopte het feest daarom ‘Lauwe on Light Classic’. Toen gingen vooral inwoners van Beneden-Leeuwen aan de slag met lichtjes in hun huizen, tuinen en straten. 

De tekst gaat onder de foto verder

Ondernemer Bram van Koolwijk: ,,In 2014 en 2015 kreeg Lauwe on Light een andere invulling met een paar grote hotspots in het dorp, een spiegeltent en een lichtshow. Het verlichten van de straten door de bewoners zelf was weggeëbd.” Daarna volgden jaren van relatieve duisternis, de organisatie van Lauwe on Light kwam niet van de grond. Nu blazen verschillende ondernemers er nieuw leven in. 

Van Koolwijk: ,,We maken er voor vijf jaar budget voor vrij en de gemeente omarmt dit ook.” De Leeuwenaren reageren heel enthousiast, merkt hij. ,,Ze halen de lampjes weer van zolder.” Er hebben zich al zo'n 10 buurtverenigingen aangemeld voor de wedstrijd wie de mooiste versiering heeft.

Volledig scherm
Bram van Koolwijk © Irma van Teunenbroek

Iedereen los op de kerstlichtjes

Nu bepaalt het sinterklaasfeest nog het straatbeeld van Beneden-Leeuwen, maar vanaf 7 december gaat iedereen los op de kerstlichtjes. Van Koolwijk en zijn collega's krijgen nu al vragen van bewoners wat wel en niet geoorloofd is. ,,We hebben ook buurtavonden georganiseerd om lichtideeën te delen.” 

De ondernemerswerkgroep vergeet daarbij de bewoners van de nieuwe wijk Het Leeuwse Veld niet. ,,We willen saamhorigheid creëren tussen alle inwoners van het dorp.” 

Ricardo Kwint verhuisde bijna twee jaar geleden vanuit Lienden naar de buitenwijk van Beneden-Leeuwen. Hij zit in de activiteitencommissie van Het Leeuwse Veld: ,,We willen met de activiteiten de wijk bij het dorp betrekken.” Voor Lauwe on Light deelden ze flyers rond. ,,Er is een grote kerstboom bij de ingang van de buurt opgezet. Iedereen is gevraagd daar een kerstbal in te hangen met een wens voor de wijk.” Ook de hagen bij de huizen komen vol lichtjes.

Volledig scherm
De kerstman stijgt op. Lauwe on Light 2010. © Eveline van Elk

Treintje van Theo

Welke straat het mooiste ‘shinet’, bepalen juryleden burgemeester Vincent van Neerbos en wethouders Ans Mol en Sander Bos. Zij gaan op 19 december met het ‘treintje van Theo’ Beneden-Leeuwen rond om hun keuze te maken. Ook andere bezoekers kunnen hun stem uitbrengen via Whatsapp, instructies staan op borden in tuinen die aan de wedstrijd meedoen. 

De nummers 1, 2 en 3 worden beloond met een cadeaubon van respectievelijk 250, 125 en 75 euro, te besteden bij verschillende winkels in Beneden-Leeuwen. Kwint gaat met Het Leeuwse Veld voor de winst: ,,In januari organiseren we een nieuwjaarsborrel, daar kunnen we de slagersbon wel voor gebruiken!”

In het weekend van 21 en 22 december is er een muzikale en culinaire afsluiting van Lauwe on Light met warme chocolademelk, glühwein, hapjes, muziek en kinderactiviteiten. Maar Van Koolwijk feest niet mee. Hij houdt net als andere ondernemers zijn winkel langer open, tot 22.00 uur. ,,We hebben in samenwerking met De Twee Linden een kinderdisco, dan kunnen de ouders winkelen.”

Volledig scherm
De kerstman als geveltoerist op een balkon aan de Rozenstraat in 2010. © Eveline van Elk
Volledig scherm
‘ Oh denneboom’, in de Korte Brouwerstraat in BenedenLeeuwen (2010). © Eveline van Elk

Maas en Waal