Volledig scherm
De dijkwandeling als oorlogsherdenking op de Waalbandijk. © Gerard Verschooten

Leeuwenaren herdenken massaal dijkbrand

Voor de herdenking van de dijkbrand, precies 75 jaar geleden, trokken vanavond ruim 400 belangstellenden langs de markeringen op de Waalbandijk van Beneden - naar Boven Leeuwen.

Gidsen vertellen onderweg over de branden die de Duitsers stichtten om de gebouwen aan de dijk uit de weg te ruimen, zodat ze vanaf de overkant, goed zicht hadden op de geallieerde troepen. 43 woningen zijn platgebrand, maar de levens van de bewoners gespaard.

Zij vluchtten halsoverkop en vonden tijdelijk onderdak in een schuur of op een zolder. Bij elk van de verdwenen huizen staat een bordje en een brandende fakkel. De gidsen vertellen wie er woonden, wat ze tijdens de brandstichting overkwam. Grote laserstralen in de lucht geven het geheel een indrukwekkende uitstraling.

Quote

Ik herinner me de jaarlijkse herdenkin­gen met een huis vol mensen.

Guido Salet

‘Belangstelling is hartverwarmend’

De dijkbrand tekende de levens van veel Leeuwenaren zoals Guido Salet uit Elst wiens vader in die tijd alles verloor. Met de vier kinderen uit het gezin en hun partners wandelt hij vanavond mee.

Salet: ,,Mijn vader zat in de stoottroepen en mijn moeder in het verzet. Ik herinner me de jaarlijkse herdenkingen met een huis vol mensen. We vonden onlangs nog een oude foto van het huis van opa. Deze prijkt nu op een van de bordjes langs de route.” Salet is enthousiast over de perfect georganiseerde excursie. Hij komt veel oude bekenden tegen.

Organisator Leo Lemmers deed onderzoek naar de gebeurtenissen en sprak ooggetuigen. Alle informatie bundelde hij in een boekje waaruit de vrijwillige gidsen uit het dorp voorlezen. Lemmers: ,,Het is hartverwarmend hoeveel belangstelling er is om gezamenlijk stil te staan bij die brand van 75 jaar geleden. Ik hoop vanavond nog meer informatie te krijgen, zodat we het later kunnen aanvullen.”

De bordjes blijven nog tot eind oktober staan langs de 2.600 meter lange route over de dijk.

Maas en Waal