Maarten Peters maakt lied over wat ‘Toverballers’ voelen in deze coronatijd

videoBENEDEN-LEEUWEN - Singer-songwriter Maarten Peters heeft met imput van medewerkers van het Toverbaltheater in Beneden-Leeuwen een nummer gemaakt. In het lied laat hij horen hoe de ‘Toverballers’ tegen deze coronatijd aan kijken. 

Het Toverbaltheater en het bijbehorende restaurant Voorproefje, waar 49 mensen met een beperking werken, zijn in deze coronacrisis zolang mogelijk open gebleven. ,,We wilden er zijn voor de ouders met een vitaal beroep, maar ook voor kinderen voor wie het lastiger is om thuis te zijn”, zegt directeur Ina Cornelissen. Half maart moest ook zij er aan geloven en sloten de deuren van haar onderneming. 

Dagelijkse opdracht

De artiesten van het Toverbaltheater traden ook al op in DeLaMar.
Volledig scherm
De artiesten van het Toverbaltheater traden ook al op in DeLaMar. © Toverbaltheater

Haar werknemers zitten sindsdien thuis. Al meteen wist Cornelissen dat ze iets voor hen wilde blijven betekenen. Binnen no-time had ze bedacht wat: een dagelijkse opdracht. Iedere ochtend krijgen de medewerkers te horen wat ze die dag moeten doen. Dat kan van alles zijn: van een gedicht maken tot aan een dans- of muziekopdracht. ,,Alle onze vak-onderdelen komen aanbod.”

In de loop van de dag moet iedereen -buitenstaanders mogen overigens ook meedoen- het resultaat terugsturen. Daar maakt Cornelissen dan een filmpje van dat ze weer rond mailt. ,,Ik hoor dat ze er echt naar uitkijken. Ze hebben hierdoor structuur, een beetje houvast. Wat ze ook fijn vinden, is dat ze toch nog even beeld en geluid van hun collega's zien. Ze moeten elkaar nu missen.”  

‘Samenlied’

Eén van de opdrachten was: druk in een woord, zin, tekening of voorwerp uit van wat je nu voelt bij deze tijd. De inzendingen verzamelde Cornelissen en stuurde ze door naar haar ‘muzikale vriend’ Maarten Peters. Hij maakte er het ‘samenlied’ van. ,,Maarten vroeg moet het een lied zijn waarin naar voren komt hoe zwaar en moeilijk deze tijd is. Ik zei: nee, we willen juist een lied dat het komt goed. Dat is het geworden.”

Vrijdag ontving iedereen het nummer in zijn mailbox. Daar koppelde Cornelissen ook weer een opdracht voor dit weekend aan vast: om er zelf muziek bij te maken. ,,Maandag voegen we alles samen en dan is het een lied van ons allemaal.”

Maas en Waal