De nieuwe situatie rond het Megensche Veerhuis.
Volledig scherm
De nieuwe situatie rond het Megensche Veerhuis. © Rik Bors

Maas krijgt de meeste ruimte aan haar Gelderse zijde

MAASBOMMEL/APPELTERN - Het rivierverruimingsproject Meanderende Maas is grotendeels een Brabantse aangelegenheid. Maar in het nu gepresenteerde plan blijkt bij Appeltern en Maasbommel de grootste waterstandsverlaging te worden behaald.

Een diepe en brede doorsteek bij het veer bij Appeltern, gecombineerd met een lagere uiterwaard en een nevengeul bij Maasbommel, zorgt ervoor dat het Maaswater tien à elf centimeter daalt. Dat is per saldo ook de totale waterstandsverlaging die in het project tussen Ravenstein en Lith wordt behaald.

Toch zijn de ingrepen die vanaf 2023 aan de Brabantse kant van de Maas worden gedaan veel uitgebreider. Waar de Gelderse dijken pas in 2030 in beeld komen om te worden versterkt, gaat er aan de ‘overkant’ tot 80 centimeter bovenop. Tussen die kronkelende dijken en de Maas wordt zo'n vijfhonderd hectare natuur aangelegd. 

Walhalla

In oude Maasmeanders komt hier en daar weer water te staan en de nieuwe natuur moet een Walhalla worden voor fietsers, wandelaars en watersporters. Het waren ideeën die in Brabant al langer leefden, maar die door het Maasproject realiteit worden.

235 miljoen trekken Rijk, provincies en betrokken gemeenten uit voor alle maatregelen. Veel geld, maar nieuwe veiligheidsnormen maken een snelle aanpak van de Brabantse dijken noodzakelijk. De vele bedrijven en 270.000 inwoners van plaatsen als Oss en Den Bosch moeten beter tegen hoogwater worden beschermd. 

Veiliger

Door het water vooral aan de Gelderse kant meer ruimte te geven, hoeven de dijken in Brabant minder ver omhoog. Maar ook Gelderland profiteert van Meanderende Maas, denken Natuurmonumenten en de tien overheden en waterschappen die bij de plannenmakelarij betrokken zijn. Het wordt veiliger en de toeristische sector plukt de vruchten van een nieuw natuur- en recreatiegebied aan de overkant van het water. Je vaart er zó naartoe: met de veren, of met je eigen bootje vanuit De Gouden Ham.

Maandag 4 november is er tussen 14.00 en 18.00 uur een inloopmiddag over de plannen bij Moeke Mooren in Appeltern.

kaderDe uiterwaard bij Maasbommel

Binnen nu en negen jaar komt de veerstoep bij Maasbommel 1 tot 1,5 meter lager te liggen dan nu. Daardoor kan de Maas bij hoogwater de weg een beetje afsnijden. De uiterwaard achter de veerstoep wordt een flink stuk afgegraven om het water meer ruimte te geven, al staat nog niet definitief vast tot hoe diep. Ten westen van Maasbommel krijgt de uiterwaard een geul van 50 meter breed en ruim 1 kilometer lang. In die geul staat permanent water; gemiddeld zo'n 2,5 meter. Door de verlaagde uiterwaard komt een struin- en fietspad te lopen.

kaderCamping ’t Megensche Veerhuis verdwijnt deels onder water

’t Megensche Veerhuis in Appeltern komt over een paar jaar, samen met de veerstoep, op een eiland te liggen. Twee doorsteken, waarvan eentje bij het nabijgelegen betonbedrijf en een tweede pal achter 't Veerhuis langs, zorgen ervoor dat het Maaswater een zijweg langs recreatiestrand de Maaslanden kan nemen. De te graven geul wordt 50 meter breed en een meter of zes diep. Dat betekent dat een groot deel van het bijbehorende campingterrein, bekend van de Mongoolse kampeerhutten, onder water komt te staan. Het veer naar Megen blijft bereikbaar via een brug, waarop het verkeer afwisselend van en naar de pont kan rijden. Het idee is dat niet al te hoge boten de geul kunnen bevaren.

Maas en Waal